Türkiye Emekliler Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, seçim öncesinde emeklilerin beklentilerini açıkladı. Aytekin, "Emekli maaşları ve ikramiyeler, asgari ücret seviyesinden aşağı olmamalıdır" dedi. Türkiye genelinde 16 milyon emeklinin yaşadığını ve Kırıkkale'de 60 bin emeklinin bulunduğunu belirten Aytekin, şehrin artık bir emekli kenti haline geldiğini vurguladı.

Açıklamasında, Kırıkkale'nin geçmişte bir sanayi şehri olduğunu ancak şu anda emeklilerin büyük bir kesiminin yaşadığı bir kent haline geldiğini ifade eden Aytekin, bu sorunların çözümünün genelde iktidar yöneticileri, yerelde ise belediyeler ve il genel meclis üyeleri tarafından sağlanması gerektiğini belirtti. Aytekin, Türkiye Emekliler Derneği olarak siyasi bir partinin arka bahçesi olmadıklarını, ancak siyasi partilere karşı tarafsız olmadıklarını ifade etti.

Emeklilerin beklentilerini sıralayan Aytekin, 2013 yılında yapılan intibak düzenlemesinin 2000 öncesi emeklilere uygulanmasını ve sağlık hizmetlerindeki katkı paylarının kaldırılmasını talep etti. Ayrıca, emekli maaşlarının asgari ücret seviyesinde olması, zam oranlarının yüzdeli değil seyyanen olması, vergi iade ödeme oranlarının artırılması ve devlet bankalarının promosyon ödemelerinin özel bankalardan daha fazla olması gerektiğini belirtti.

Aytekin ayrıca, 65 yaş üstü emeklilere pozitif ayrımcılık yapılması, yeni TOKİ konutlarının emeklilere tahsis edilmesi, asgari ücret altında maaş alan emeklilere kira desteği ve yardımların yapılması, emeklinin kira borçlarının ertelenmesi gibi taleplerde bulundu. Son olarak, 2024 yılında memurlara verilen ek ödemenin emeklilere de yansıtılması çağrısında bulundu. Aytekin, bu taleplerin yerine getirilmesini ve yöneticilerden gerekli açıklamaların yapılmasını beklediklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi