Kırıkkale Üniversitesi Tarih ve Kültür Topluluğu ile Resim Topluluğunun birlikte düzenlediği "Sosyalfest 2024 Projeleri Tanıtım" etkinliği Yahya Kemal Salonu’nda gerçekleşti. Etkinlikte, 2-3 Mart 2024 tarihinde, bir ilk olarak Karabük Üniversitesi’nde düzenlenen Sosyalfest’te Kırıkkale Üniversitesi’nin finale kalan projelerinin tanıtılması üzerinde duruldu. Programa akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

1456464513246

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, finale kalan projelerin öğrenciler tarafından tanıtılması ile devam etti. İlk olarak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğrencilerden Burak Sağlam ve Mert Sıdar hazırladıkları "Asabiyet Temelli Toplumsal Uyum ve Sorun Çözme Projesi"ni dinleyenlere anlattılar. Burak Sağlam, “Şiddet, toplumları ve bireyleri derinden etkileyen, insan haklarını ihlal eden ve travmalara yol açan ciddi bir sorundur. İbn Haldun’un asabiyet kavramı, toplumların birlik ve dayanışmasını vurgulayarak şiddeti azaltma potansiyeline sahiptir. Asabiyet, toplum üyeleri arasındaki bağlılığı ve ortak amaçlar için bir araya gelme kapasitesini ifade eder ve toplumun sağlamlığını artırır. İbn Haldun’a göre, güçlü asabiyet iç çatışmaları ve şiddeti önler. Toplumlar, asabiyeti güçlendirerek ve sosyal normlar ile değerleri koruyarak şiddeti azaltabilir. Bu süreçte eğitim, bilinçlendirme, adaletin sağlanması ve toplumsal katılım önemlidir. Şiddetle mücadelede, farkındalık yaratma, önleme ve giderme adımları kritiktir. STK’lar kurarak ve muhtarlıklarla iş birliği yaparak, asabiyet kavramını yaygınlaştırmak ve şiddet eğiliminde olan bireylere ulaşmak mümkündür. Sosyal medya üzerinden eğlenceli içerikler ve görevler vererek bu süreci desteklemek de etkili olabilir. Sonuç olarak, İbn Haldun’un öğretileri, güçlü bir asabiyetin toplumları birleştirerek zorlukların üstesinden gelmeye ve barışı inşa etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu, şiddeti azaltmak ve barışı sağlamak için atılacak ilk adımlardan biridir ve sürekli uygulandığı takdirde, şiddetin azaltılmasında en etkili yöntem olacaktır” dedi.

1321234546

Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinden Tülay Demirci ve Aslınur Koç ise "SanArtHub" Projesini dinleyenlere anlattılar.  Tülay Demirci ve Aslınur Koç proje hakkında şunları söylediler: “Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinde yeteri kadar iş ve kariyer fırsatlarının bulunmaması, sanatın sadece estetik ve eğlence amacıyla kullanıldığı bir meslek olarak maddi kazanç elde edilemeyeceği ön yargısı bulunmaktadır. Bu ön yargıyı ortadan kaldırabilmek adına SanArtHub sanat, teknoloji ve inovasyon iktisadi kalkınma sosyal ağ platformu oluşturarak Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin, mezunlarının ve sanata ilgi duyan bireylerin kendilerini geliştirebilecekleri, yeni kariyer ve iş fırsatları bulabilecekleri bir sosyal model platformdur.”

45646687463

Programın kapanış konuşmasını ise İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güvenç Arslan yaptı. Prof. Dr. Güvenç Arslan,“Arkadaşlarımızın bize böyle gurur verici durum yaşatmalarından dolayı onlara çok teşekkür ederim. Bu tür faaliyetler, üniversitelerde olması gereken faaliyetlerdir. Öğrendiklerimizi hayatımızda problem çözmede ve bir şeyler üretmede kullanabilmeliyiz. Biz Üniversite olarak büyük bir ivme kazanmış durumdayız. Bölümler arası, fakülteler arası etkileşimi artırmakta fayda var. Mesela bu etkinlik buna en güzel örneklerden biri. Projelerde bunu yaparsanız, projelerinizin değeri artar. Disiplinler arası çalışılırsa çok daha büyük sinerji ve sonuçlar çıkacağından eminim.” dedi.

4654657894654654

Kaynak: Kırıkkale Üniversitesi