Hüseyin Çelik, Nimet Baş, Ömer Dinçer, Nabi Avcı on yıllık AKP iktidarının Milli Eğitim Bakanları, en önemli ortak noktaları ise Ortaöğretime geçiş sınavlarında uygulama değişikliğine gitmeleridir.
Her gelen bakan kendi sistemini yerleştirmeye çalışıyor. Birinin yaptığını diğeri bozuyor. Tabiî ki olan deneme tahtasına dönen öğrencilerimize oluyor. Bütün bunları yaparken de yine ortak hedefleri sisteme alternatif olarak gördükleri dershaneleri kapatmak, ancak bu hedefe ulaşmak için ne yaptılarsa ters tepti ve dershanelerin öğrenci sayıları daima arttı.
Kaldı ki YGS ve LYS sınavları devam ettiği sürece “dershaneleri kapatıyorum” demenin aslında ne kadar boş bir laf olduğunu görüyoruz.
Ortaöğretime geçiş sınavlarını yeni sistemle kaldırdık diyorlar. Oysa ki bu sistem üç yıl içinde toplamda öğrencilerimize 36 sınav getiriyor. Öğrenciler önce OKS sistemi ile bir sınava girerken dershaneye giden öğrenci, SBS ile her yıl bir sınava girmeye başlayınca dersaneye gitme sayısı biraz daha artmıştı. Şimdi ise 36 sınava girecek olan öğrencinin dershanelere akın edeceklerini düşünüyorum.
Yeni sistem her zaman ki gibi denenmeden, pilot bölge uygulaması yapılmadan, sistem uygulamaya konulduğunda ne gibi hatalar vereceği bilinmeden uygulanmaya başlamıştır. Bu sebeple yeni sınav sisteminde ki bazı tereddütlerimizin de hükümet tarafından açıklanması gerekmektedir.
-
En ücra kasabalarda bile yapılacak bu sınavın güvenliği nasıl sağlanacak.
-
Yine küçük kasabalarda, bir tane okul olan yerleşim birimlerinde öğretmen değişimi, başka okullardan öğretmen temini nasıl olacak.
-
Sınava herhangi bir mazeretle giremeyen öğrencilere yapılacak telafi sınavı nasıl olacak. Mevcut sınavdan kolay mı? olacak yoksa zor mu? olacak.
-
Ülkenin doğusu ve batısı arasında ki müfredat farklılığını nasıl giderecekler.
-
Sadece öğretmenlerimizin verdiği karne notları ile öğrencileri liselere kabul etmemeniz. Öğretmenlerimize güvensizlik değil midir?
-
Öğrencilerimizin sınıflarında sınava girdiği sistemde öğretmenlerimizin okul değiştirmeleri yine öğretmenlerimize güvensizliğin göstergesi değil midir?
-
Merkezi sistemle yapılmayan yazılılarda öğretmenlerimizin objektif not vermelerini nasıl sağlayacaksınız.
Orta öğretim seçme sınavlarında istediğiniz kadar değişiklik yapın dershanelerin kapatılamayacağı anlaşılmış, hükümet bunun üzerine kanun çıkarma ihtiyacı hissetmeye başlamıştır. Dershanelere kilit vurulması ile ilgili bir kanun çıksa bile bunun fiili olarak uygulanması mümkün değildir. Sınavlar ve yarış devam ettiği sürece dershaneler kapatılsa bile bu seferde başka bir isimle bu kurumlar yeniden açılacak ve öğrencinin talep ettiği ek eğitim imkanı sağlanacaktır.
Ortaöğretime geçiş sınavında değişiklikle nasıl bir sistemle karşı karşıya geleceğini bilemeyen, 4+4+4 sistemi ile ilkokul ve ortaokul oldukları için okullar arası transfer olan öğretmen arkadaşlarımıza aynı zamanda liselerde yeni genelge ile yapılan düzenleme ile karşı karşıya kalan liselerde görev yapan meslektaşlarıma yeni eğitim öğretim döneminin hayırlı olmasını diliyorum. Allah yardımcıları olsun.