OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE!
Türkiye de yılda ortalama 1.300.000 kaza olmakta,300 bin kişi yaralanmakta, 10 bin kişi ölmekte ve binlerce insan ömür boyu sakat kalarak yeni engelliler sınıfına dâhil olmaktadır. Yani 81 milyon vatandaşın 1/7 si trafik mağduru ve travma yaşamaktadır. Karayolları Trafik Kanununun çok başlı olması, yetkileri verip sorumluluk taşımaması, trafik ve yol güvenliğine ait tüm bileşenleri bir araya toplayıp hızlı karar ve hızlı çözüm üretecek bir ihtisas kuruluşu (Genel Müdürlük) olmaması daha çok ölümleri tetiklemektedir.
Bu bağlamda Derneğimiz 2007 Ocak ayında Ankara da kurulmuş, duyarlı üyelerin aidat ve bağışları ile ofisini satın almış, TPE.Marka tescili yaptırmış ve amacına uygunda bir kütüphane kurarak uygulama ve teoride bilgi tabanlı çalışmayı esas almıştır.
Derneğimiz tamamen siyaset ve ticari düşünceden uzak, ilkokulçocuklarına, lise ve üniversite gençlerine eğitim, Meslek odaları /STK na eğitici konferanslar veren, çalıştay ve sempozyum lara katılan bir eğitim ve Ar-Ge kuruluşudur.
Trafik terörüne karşı toplumu bilinçlendirmek, hataları söylemek ve düzelttirmek, bir can dahi olsa kurtarmak da kutsaldır ve bir ibadettir. Bu nedenle Sizlerinde bu çalışmalarımızı tüm Türkiye de daha etkin yapabilmemiz için Derneğimize üye olmanızı ve bilhassa eğitim masraflarını karşılamak için bağış yapmanızı, maddi ve manevi destek vermenizi dilerim.
Madde-2. Derneğin Amacı
(Ankara Valiliğinin 14.10.2017 tarih ve 167385 sayılı onayı yürürlüğe girmiştir.)
A- ) Karayolu trafik ve yol güvenliğinde,temel unsurlar olan insan, araç ve yol koordinasyon un dengeli olması ve geliştirilmesi için mühendislik (yol), hukuk, eğitim, denetim, ilk ve acil yardım, insan hakları, istatistik ana bilim dallarında üniversiteler,kamu kuruluşları,belediyeler, özel kuruluşlar,sivil toplum kuruluşları ile tek başına veya birlikte akademik veya uygulamalı araştırmalar veya anketler yapmak,projeler üretmek veya projelere ortak olmak, yerel, ulusal veya uluslararası raporlar yazmak ve uygulamaları takip etmek.
B - )Trafik politikasının Ulusal anlamda geliştirilmesinde sivil toplum olarak öncülük etmek, çözümler üretmek, illerde toplumu bilinçlendirmek ve böylece trafik kazalarının en aza indirilmesi, can, mal ve hizmet kayıplarının önlenilmesine çalışmak.
C- ) Karayolu trafiği ile ilgili olarak kanunların ve yönetmeliklerin toplumda eksik uygulanmasından veya uygulanmamasından kaynaklanan imtiyazların ve suiistimallerin önlenilmesine çalışmaktır.
D - )81 ilde görev yapan Fahri Trafik Müfettişlerinin daha verimli olmalarını sağlamak ve sistemi geliştirmek.
E- ) Dernek tüm aktivitelerinde kamu yararını esas aldığından bağımsız ve tarafsızdır.
07.2018 – Ankara.
İhsan Memiş * KTYG Kurucu Başkanı ve Genel Başkan (Yeminli Adli Trafik Bilirkişisi ‘’FTM’’)
www.trafik.org.tr * Alsan İşhanı, No: 10, Kat: 5, Ofis No: 70. Ulus – ANKARA.
YASAL KORUMA: Derneğin ve resmi www.trafik.org.tr web sitesinin isim, marka ve logo hakları, içeriği, şablonu, tasarımı, site içindeki tüm doküman ve eserlere ait bütün hakları saklıdır. Site içerisindeki hiçbir yazı, doküman, sayfa, grafik, tasarım unsuru ve diğer unsurlar izin alınmaksızın kopyalanamaz, başka yere taşınamaz, alıntı yapılamaz, her ne suretle olursa olsun görsel ve yazılı basında, başka yerlerde yayınlanamaz ve kullanılamaz. Site içinde yer verilen eser ve çalışmaların bütün hakları derneğimize ait olup izin alınması ve kaynak gösterilmesi şartıyla kişi veya kurumlarca kullanılabilir. Sitede yayımlanan eserlerin her türlü hukuki ve cezai sorumluluğu eser sahiplerine aittir. Bu hususlara aykırı hareket edenler hakkında bütün yasal haklarımız saklıdır.
SÜRÜCÜLER
ARAÇLARININ ÖZELLİKLERİNİ BİLİYORLARMI?
Dr. Müh. Suat SARI (KTYG Gn. Bşk.
Yrd. İstanbul İl Temsilcisi)
(18.
07. 2018 / Çarşamba)
Tüm uyarılara rağmen; Türkiye’ de trafik kazaları özellikle bayramlarda artarak devam ediyor. Bu konuda sürücülerimizin
eğitimlerinin yeterli olmayışı ve araçlarının özelliklerini bilmemeleri de
önemli bir rol oynuyor.
Nasıl ki bir elektronik cihaz
aldığımızda, onun kullanma
kılavuzunu çok iyi okumamız gerekiyor ise,
kiralık veya satın aldığımız herhangi bir aracı sürmemiz gerektiğinde de, o aracın özellikle emniyet
sistemlerinin gerektiğinde nasıl çalışacağını bilmemiz gerekiyor.
İyi bir sürücünün emniyetli bir sürüş
için bilmesi gereken en önemli ayrıntıları sizler için aşağıda derledim.
Anti - lock Brake System (ABS),
kilitlenmeyi önleyici fren sistemi.
Anti -Slip Regulation (ASR), kayma, patinaj
düzenleyici, tahrik tekerleklerin
patinaj yapmasını engelleyen ve ABS fren
sistemi ile entegre çalışan bir sistemdir.ASC,
ASC+T, TC ve TCS isimleriyle de
bilinir.
Electronic Stability
Program (ESP), elektronik denge programı, ani manevralarda veya dönüşlerde aracın kayarak, direksiyonun belirlediği yönlendirme
ekseninin dışına çıkmasını engelleyen sistemdir.
Acil Fren Destek Sistemi (AUF) gaz pedalının bırakılıp çok kısa
bir süre içinde maksimum fren kuvveti uygulanan sistemdir.
Electronic Brake Distribution' un (EBD) da elektronik
fren kuvveti dağılımı,
Adaptive Cruise Control (ACC), hız kontrolü, hız
sabitleme sistemi, sürücüden
bağımsız olarak hem aracın seyir hızına,
hem de öndeki araçla arasındaki mesafeye kumanda edilmesine olanak tanıyarak, aracın gaz pedalına basılmadan
istenilen hızda kullanılabilmesini sağlar.
Yanı sıra, sürücü, aracın
lastiklerin havasına bakmalı, aracın
tüm göstergelerinin hangi durumlarda tehlike olduğunu bilmeli, araç bagajındaki stepne, kriko, reflektör, ilkyardım
çantasının nerede olduğunu ve bunları nasıl kullanacağını deneyerek bilmelidir.
Umarım tüm sürücüler
kullandıkları araçlarda yukarda izah edilen sistemlerin hangilerinin
araçlarında bulunduğu ile ilgili bir inceleme yaparak, bu makaleyi amacına uygun bir duruma getirirler !!!
Son olarak,Mayıs 2018‘ de yapılan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği
Araştırma Derneği(KTYG) genel
kurulunda Genel başkan yardımcısı olarak seçildiğimi sizlerle paylaşmak
isterim.2007 yılında kurulan ve 71 ilde temsilciliği bulunan
dernek, tüm ilköğretim okullarına
ücretsiz eğitim veriyor. Öğrencilere
trafik eğitimine ait materyaller dağıtıyor.
Trafik güvenliği ile ilgili tüm resmi kurumlar nezdinde görüş alınan, akademisyenlerin çoğunlukta olduğu
bir dernek özelliği taşıyor.
Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili
seçimlerinin ülkemize hayırlı,
uğurlu olmasını dilerim.
N
O T: Bu yazı (News of SKY) isimli havacılık
dergisinin Temmuz – 2018 sayısında,10 yıldan beri makaleleri
yayımlanmakta olan, KTYG Gn. Bşk. Yrd.
Dr. Müh. Suat SARI tarafından kaleme alınmıştır.
|
Kazalarda (% 90) Sürücü Kusurlu! | | Türkiye’de 2017 yılında 182 bin 669 adet ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Yaşanan trafik kazalarında, 7 bin 427 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi. Trafik kazalarına neden olan toplam 213 bin 325 kusur tespit edilirken, bu kusurların yüzde 89,9’unun sürücü, %8,5’inin yaya, % 0,7’sinin yol, % 0,5’inin taşıt, % 0,4’ünün ise yolcu kaynaklı olduğu belirlendi. |
Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, 2017 yılının trafik kaza istatistikleriaraştırmasını inceledi. PRNet’ in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve medyaya yansıyanbilgilere göre, 2017de 182 bin 669 adet ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Bu kazalar sonucunda 7 bin 427 kişi yaşamını yitirirken, 300 bin 383 kişinin yaralandığı belirtildi. Türkiye geneli karayolu ağında yaşanan toplam kaza sayısı ise 1 milyon 202 bin 716 olarak kaydedildi. PRNet ve Ajans Press’ in gerçekleştirdiği incelemelerinde,2016 yılında 8 bin 216 kaza haberi tespit edilirken, 2017 de bu rakam 12 bin 298 oldu. 2018 yılında ise şimdiye kadar son yılların en yüksek seviyesine ulaşarak 21 bin 305 olduğu belirtilmiştir. 2017 yılındaki trafik kazalarında ölenlerin % 43, 2’ si sürücü, % 34, 2’ sinin yolcu, % 22, 6’ sının dayaya olduğu tespit edildi. Ölenlerin% 76’ sının erkek, % 24’ ünün kadın olduğu belirlenmiş. Yaşanan toplam 182 bin 669 ölümlü ve yaralanmalı kazaların da % 67,4’ ü gündüz, % 30’ u gece ve % 2,6’sının da alacakaranlıkta yaşandığı açıklanmıştır. Ölümlü ve yaralanmalı kazaların % 11 ile en fazla Temmuzayında,en az kazanın ise % 5,6 ile Şubat ayındameydana geldiği tespit edilmiştir. Haftanın günlerinde ise, ölümlü ve yaralanmalı kazaların % 15,1ile en fazla Cumartesi günü olduğu, buna karşılıkSalı gününün ise % 13,7’lik oranla en az kaza meydana geldiği gün olarak belirlenmiştir. |
|