Vatandaşlar, yeni Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zamlarıyla karşı karşıya kaldı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içeceklerin ÖTV tutarlarında güncelleme yapıldı. Bu güncelleme, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) bağlı olarak gerçekleştirildi.

ÖTV Zammı Detayları

Yeni düzenlemeye göre, sigaralarda bir paket için 6,49 TL, biralarda 1,51 TL, şaraplarda 7,45 TL, yüksek alkollü içeceklerde her litreye düşen alkol derecesi başına 2,06 TL, benzinde 1,84 TL, motorinde 1,72 TL ve LPG'de 1,41 TL ÖTV artışı yapıldı. Bu artışlara yüzde 20'lik KDV oranı da eklendiğinde, sigara paketinde tüketiciye yansıyacak zam miktarı 7,79 TL olacak.

Güncellemenin Ardından

Güncellemenin ardından, benzinin litre fiyatına ortalama 2,24 TL, motorinin litre fiyatına ise 2,13 TL zam geldi. Bu artışlar, akaryakıt fiyatlarının pompa fiyatlarına yansımasını hemen hissettirdi.

Yasaya Dayalı Düzenleme

GİB'in açıklamasında, ÖTV tutarlarının her yıl Ocak ve Temmuz aylarında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen Yİ-ÜFE'ye göre düzenlendiği belirtildi. Ocak 2024 başından itibaren petrol ürünleri, alkollü içecekler ve tütün mamulleri için yüzde 19,49 oranında bir artış yapıldığı kaydedildi.

Bu yeni zamlarla birlikte, akaryakıt ve tütün mamullerindeki fiyat artışları, vatandaşların bütçelerini etkileyecek. Özellikle sigara ve alkollü içeceklerdeki artış, tüketici harcamalarına doğrudan yansıyacak.

Kaynak: Haber Merkezi