Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2025 yılı için asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısı yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, işçi ve işveren taraflarından teklifler alındı.
2025 yılı için geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında Asgari Ücret Tespit Komisyonu‘nun üçüncü toplantısında işçi ve işveren tarafları ilk tekliflerini masaya yatırdı.
Asgari ücretin belirlenmesi süreci, doğrudan 7 milyon çalışanı etkilerken, toplumsal anlamda tüm kesimleri ilgilendiriyor. Komisyon, ilk toplantısını 10 Aralık, ikinci toplantısını ise 16 Aralık’ta gerçekleştirdi. Üçüncü toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığında Bakanlık’ta yapıldı.
Toplantıya, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise Türkiye’nin en büyük konfederasyonu olan TÜRK-İŞ temsil ediyor.
“Teklifler bekliyoruz”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “Artık işçi ve işveren kesimlerinden teklifler bekliyoruz. Bu teklifler geldikten sonra tekrar başkanlarımızla görüşerek süreci tamamlamayı planlıyoruz. Önümüzdeki hafta içinde asgari ücreti belirlemeyi düşünüyoruz” dedi. Bakan Işıkhan, dördüncü bir toplantıya gerek olup olmayacağına dair ise, “Üçüncü toplantıyı bir yapalım, ondan sonra durumu değerlendiririz.” ifadelerini kullandı.
Mevcut asgari ücret ve maliyet
Halen geçerli olan asgari ücret, bir işçi için net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Brüt tutar ise 20 bin 2 lira 50 kuruş. Bu tutarın dışında, işveren için asgari ücretin toplam maliyeti 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşu ise işveren işsizlik sigorta fonu katkısı olarak hesaplanıyor.
Asgari ücret, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri gibi birçok kalemi de etkileyen önemli bir ekonomik faktör olarak gündemdeki yerini koruyor.