Kırıkkale Üniversite Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan ve il protokolünün katılımıyla 200 kınalı keklik doğaya bırakıldı.

F B I M G 1720858710559

Kınalı keklikleri doğaya bırakma etkinliğine, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, Vali Mehmet Makas, Kırıkkale Milletvekili Mustafa Kaplan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Ateş, Akparti İl Başkanı Engin Pehlivanlı, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile Milli Parklar Genel Müdürlüğü personeli, katıldı.

Basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Yumaklı, Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğunu belirtti.

F B I M G 1720858706071

Bitki ve hayvan türlerinin Türkiye'de yeni keşfedilmeye devam ettiğini dile getiren Bakan Yumaklı,'' Türkiye’mizin dört bir tarafı bu anlamda cennet gibi. Elbetteki bazen bunlarla alakalı Türkiyemize has bazı türlerin yurt dışına kaçırılma girişimi oluyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz bunlarla ilgili çok yoğun bir çaba sarf ediyor ki ülke dışına çıkmasın diye. Bunun dışında bazı türlerin doğaya bırakılması var. Bu, kimi zaman bir keklik türü, kimi zaman da balık türleri oluyor. Netice itibariyle biyoçeşitliliğin korunması adına bakanlık olarak çok yoğun bir çaba içerisindeyiz. Kekliklerin üzerine sadece türkü yazılmıyor. Aynı zamanda doğadaki birçok zararlıyı yok eden, onlarla mücadele eden doğal bir savaşçı. Hem biyoçeşitliliğin gelişmesine faydalı oluyor hem de doğada özellikle iklim değişikliğinden sonra zararlı türlerin artmasıyla beraber mücadele yoğunluğu artıyor. Onlara da faydalı oluyor. Bugün burada keklik salımı gerçekleştirmiş olacağız. Bu bir sembol. Türkiyemizin dört bir tarafında binlerce keklik doğaya salınmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun. Rabbim Türkiyemizi bu zenginlikleriyle hep daim kılsın.” ifadelerini kullandı.

F B I M G 1720858713897

Kampüsümüzde biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik adımların atıldığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Tarımsal üretime katkı sağlayan kınalı kekliklerin ekolojik sistemin korunmasında da önemli rolü olduğunu belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, ''Kampüsümüzde doğaya saldığımız kınalı kekliklerimizin hem bizlere hem de doğaya faydası olur İnşallah.'' şeklinde konuştu.

Program 200 kınalı kekliğin doğaya salınmasıyla sona erdi.

Kaynak: Haber merkezi