F B I M G 1720801987445-1

Kırıkkale Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Genel Mezuniyet Töreni, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın teşrifleriyle Türkiye Yüzyılı Kongre Merkezi’nde yapıldı.

F B I M G 1720802010262-1

         Törene; Vali Mehmet Makas, Kırıkkale Milletvekili Mustafa Kaplan, Mühimmat ve Garnizon Komutanı Tuğg. Mehmet Ali Durmuş, Cumhuriyet Başsavcısı Akın Çetin, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Sezgin, Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Baro Başkanı Av. Mutlu Korkmaz, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Barış Cücen, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Prof. Dr. Erol Yılmaz, Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, il müdürleri, dekanlar ve yüksekokul müdürleri, Veteriner Fakültesi, Kırıkkale Meslek Yüksekokulu ve Delice Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve yakınları katıldı.

F B I M G 1720801989986-1

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tören öncesinde Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Atçılık ve Antrenörlüğü Programı öğretim görevlileri ve öğrencileri tarafından binilen atlarla karşılandı. Bakan İbrahim Yumaklı, Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları ve Grafik Tasarım Programları tarafından hazırlanan El Sanatları ve Linol Baskı Sergisi’ni gezdi. Öğretim görevlilerimiz, Bakan İbrahim Yumaklı’ya sergide yer alan eserler hakkında bilgi verdi. Serginin gezilmesinin ardından törene geçildi.

F B I M G 1720801999000-1

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Üniversitemiz Türk Halk Müziği Topluluğunun konseri ve Üniversitemizden birincilikle mezun olan Ola Almavas’ın konuşması ile devam etti.

F B I M G 1720801996790-1

Üniversite birincimiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencisi Ola Almavas, “Bugün burada, 4 yıldır eğitim almış olduğum Arapça Mütercim Tercümanlık Bölümünden üniversite birincisi olarak mezun olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyorum.  Bu başarının arkasında sadece benim çabalarım değil, aynı zamanda bana destek olan ailem, bilgi ve tecrübeleriyle yol gösteren birbirinden donanımlı hocalarım var. Bu yüzden başta, benden maddi manevi yardımlarını esirgemeden her zaman yanımda olan biricik aileme çok teşekkür ederim. Yine aynı şekilde bugün burada olmamda önemli katkıları olan ve alanım hakkında öğrendiğim her şeyi kendilerine borçlu olduğum bölümümüzün kıymetli hocalarına da ayrı ayrı teşekkür ederim. Sayın Rektörümüz ve akademisyenlerimizin bilgi ve tecrübelerini paylaşması ve ilham kaynağı olmasıyla birlikte bizleri meslek hayatına en iyi şekilde hazırladılar. Onların sağlamış olduğu her türlü destek ve motivasyon bu serüveni bizim için oldukça kolaylaştırdı. Hepsine göstermiş olduğu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bu bağlamda şuna da değinmek isterim ki, Kırıkkale Üniversitesi sadece akademik başarısı ile değil, aynı zamanda sunduğu sosyal ve kültürel etkinliklerle diğer üniversiteler arasında ön plana çıkmaktadır. Öğrenci kulüpleri, sanatsal faaliyetler ve çeşitli organizasyonlar; bizlere eğitim hayatımız boyunca kendimizi geliştirme fırsatı sundu. Diğer taraftan sağlamış olduğu kariyer planlama eğitimleri ve staj imkanları sayesinde biz genç mezunların iş dünyasında atılmasını kolaylaştırdı. Bunun için şahsım ve tüm mezun arkadaşlarım adına Kırıkkale Üniversitesine teşekkürü borç bilirim. Burada öğrendiğim her şeyi ve edindiğim bilgileri gelecekteki hayatımda dünyamız ve gelecek nesiller için en iyi şekilde kullanacağıma dair söz veriyorum. Son olarak dünyada bizim kadar şanslı olmayan insanların olduğunu da belirtmek isterim. Gazze'de yaşanan insanlık dışı olaylara karşı sessiz kalmamalı, daha duyarlı ve mazlumların yanında olmalıyız. Hepinize katıldığınız için teşekkür ediyor, herkesi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

F B I M G 1720802012471-1

‘’ Emanetleriniz Başlangıçta Dediğimiz Gibi Emin Ellerde Diplomalarını Aldılar’

Törende konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Çok kıymetli Bakanım, Sayın Valim, Sayın Vekilim, Sayın il protokolü, değerli Rektörüm, değerli öğretim üyeleri, öğrencilerimizin çok kıymetli aileleri hepiniz hoş geldiniz. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.  Bugün burada 2023-2024 Mezuniyet Töreni için bulunmaktayız. Gençlerimiz Üniversitemize geldiklerinde, onları ilk olarak stadyumda konuk ediyoruz ve Kırıkkale il protokolüyle bir araya gelerek gençlerimize şöyle bir söz veriyoruz: ‘Siz bize ailelerinizin emanetsiniz. Emanetin bizim medeniyetimizde çok önemli yeri vardır. Emanete nasıl bakılacaksa öğrencilerimize de o şekilde bakacağız.’ diyerek eğitim-öğretim yılını başlatıyoruz. Mezun öğrencilerimiz bizleri ve ailelerini temsilen gerçek hayatta ilerleyip çalışmaya başlayacaklar. Sizlerin eğitim ve öğretiminiz sadece sınıf ve laboratuvar arasında geçmemeli. Hocalarınız sizi, mümkün mertebe sektörünüzün duayenleriyle, temsilcileriyle bir araya getirip sizin sektörde de bir göz aşinalığınızın olmasını sağlamalı.  İnşallah bunu gerçekleştirmiş ve başarmışızdır. Yoğun programına rağmen Sayın Bakanımızın, bu mutlu günümüzü bizimle paylaştığı için şükranlarımı arz ediyorum. Bu hafta bizim, en mutlu anılarımızın oluşacağı hafta. Hafta boyunca fakültelerimizde mezuniyet programları devam ediyor. Daha önce şehir stadyumunda yapılan mezuniyet etkinliğini, 2018 yılında göreve başladığımda üniversite kampüsüne taşıdım çünkü kıymetli ailelerin; çocuklarının hangi sıralarda oturduğunu, hangi laboratuvarda vakit geçirdiklerini, kimlerle muhatap olduklarını, hangi hocalarıyla bir yerlere geldiklerini görebilmelerini için mezuniyet törenlerini kampüs içinde yapıyoruz. Bu mutlu günde sizin üzüntüye kapılmanızı istemem ama yansıda görmüş olduğunuz üç tane resim var. Bu üç resimde Gazze’de yaşanan olaylar, 13 Temmuz Srebrenitsa Katliamı ve Doğu Türkistan’da yaşanan olaylar yer alıyor. Gazze’de sizin yaşıtlarınız İsrail’in tanklarına maruz kalarak hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Diğer taraftan bundan 29 yıl önce Bosna Hersek Srebrenitsa’da 8 binden fazla Boşnak kardeşimiz hayatını kaybetti. Avrupa’nın merkezinde gerçekleşen bu olay Uluslararası Barış Gücü, Hollanda askerlerinin nezaretinde gerçekleşiyor. Dedemin gelmiş olduğu topraklarda Doğu Türkistan’da Uygurlar yine aynı sıkıntıyı çekiyorlar. Bu sıkıntıların bizim mezuniyetimizle ilgisi şu: Eğer siz devlet olarak güçlü değilseniz, birey olarak bir olup devletin güçlü organlarını oluşturmuyorsanız başınıza gelebilecekleri düşünün. Sen güçlü olursan, vazifeni yerine getirirsen, senin oluşturmuş olduğun devlet kurumları güçlü olur. ‘Yakın Geleceğin Büyük Türkiye’sini oluşturduğumuzda işte buradaki kardeşlerimiz gibi bir sıkıntıya düşmeyeceğiz. Artık vazife sizlerde. Bu nedenle ne kadar güçlüyseniz o kadar sözü dinlenen bir devlet haline gelinir.” dedi.

Konuşmasına öğrencilerin ailelerine ve öğretim üyelerine teşekkür ederek devam eden Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Sevgili aileler emanetleriniz başlangıçta dediğimiz gibi emin ellerde diplomalarını aldılar. Vatan-millet aşığı, mesleğine düşkün, arkadaşını seven, çevresini koruyan gençler yetiştirdiğiniz için siz değerli ailelerin ellerinizden öpüyorum. Diğer teşekkürü de değerli öğretim üyeleri arkadaşlarımıza etmek istiyorum. Öğretim üyeleri ile her hafta senatoda yapmış olduğumuz toplantıda söylediğim bazı şeyler var. Birincisi öğrenci merkezli üniversitelerin hocaları öğrenci ile yakından ilgilenir. İkincisi, herkes sektörüyle ilgili projeye katılmalı. Hocalarımız, Üniversitemizde devletin sunmuş olduğu imkânları öğrencilerimize sunup onların proje yapmalarına imkân sundular. Son olarak sözlerim siz gençlere. Sevgili gençler, 2053 hedeflerimiz var. Türkiye Cumhuriyeti olarak Metehan Uzay Üssü projesi gibi gelişmiş projelerimiz bulunmakta. Bu tür projeler için her meslek dalında uzmanlara ihtiyacımız var. Bizim beklentimiz şu; bu uzay üssüsünden gitmeyi hedefleyeceksiniz. Bu uzay üssünden herkes kendi alanıyla ilgili çalışacak. Yolunuz açık olsun. İnşallah sizin yolunuz Metehan Uzay Üssü ile birleşir ve orda diğer soydaşlarımızla birlikte milletlerimiz için güzel şeyler yapıyor olursunuz. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

‘’ ‘Ben’ Diyen Değil ‘Biz’ Diyen Bir Özgüveniniz Olsun’’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başta olmak üzere misafirleri ve il protokolünü selamlayan Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, “Hepiniz Kırıkkale’ye hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. 2023-2024 Yılı Mezuniyet Töreni’nde sizlerle beraber olmak bizlere büyük bir mutluluk veriyor. Sevgili öğrenciler; Türk Milleti, beklenen ve özlenen millettir. Biraz önce Rektör Hocamız, yansıda Bosna’yı, Doğu Türkistan’ı ve Gazze’yi örnek verdi. Eğer biz ecdadımız gibi güçlü olur ve tarihin akışına yön verirsek bunların tekrarı olmayacaktır. Bunun yol ve yöntemi de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği gibi ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.’ sözünden geçiyor. Donanımlı bir şekilde mezun oldunuz. Lütfen okumaya ve kendinizi geliştirmeye devam edin. İnancımız da ilk emir olarak bizden okumamızı istiyor. Özgüveniniz yüksek olsun ancak ‘Ben’ diyen değil ‘Biz’ diyen bir özgüveniniz olsun. Birbirini seven ve sayan, vatanı, milleti ve mazlum coğrafyalar için çalışan gençler olun. Bilin ki diriliş ve ihya dönemimiz başlamıştır. Dünyaya huzur getirecek olan bizim milletimizdir, bu milletin evlatları olan mezunlarımızdır. Allah, yolunuzu ve bahtınızı açık etsin.” şeklinde konuştu.

‘’Güçlü Olmak Zorundayız’’

Üniversitemizde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Sayın Valim, kıymetli Vekilim, çok değerli Hocam, değerli veliler ve bugünün yıldızı gençler; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sizlerle bir arada olmak çok güzel. Hepiniz hoş geldiniz. Sevgili gençler, bugün sizlerin öğüt alacağı son gündür. Bundan sonra bütün bunları hayat öğretecek. Kimse size bir işi nasıl yapacağınızı söylemeyecek. Söylese bile önemi olmayacak. Mezuniyet belgelerini aldığınız gün tam olarak hayatın göbeğine düşmüş olacaksınız. Bu aşamada kendiniz olmayı başarmışsanız ve bu vatana aidiyetiniz varsa hiç korkmayın. Sizlere gereken cesur olmanız ve asla vazgeçmemenizdir. Eğer en iyisi olmak için çabalamıyorsanız, hiçbir şeyi gelip de sizin ellerinize, avuçlarınıza vermiyorlar, vermeyecekler. Ne olursanız olun, en iyisini yapmak için kendi potansiyelinizin farkına varın. Bilin ki çok çalışmadan hiçbir şey olmuyor. Kendimiz, ülkemiz ve sorumluluklarımız için çok çalışmak zorundayız. Bu dünya, böyle bir dünya ve daha da zorlaşacak. Pozitif veya negatif anlamda çok sayıda değişiklikler ve yenilikler oluyor." dedi.

Türkiye'nin güçlü olmak zorunda olduğunu dile getiren Bakan İbrahim Yumaklı, "Hakikaten geçmişte örneklerini bütün dünyanın gördüğü, tarihin yazdığı bu milleti, olması gereken yere getireceğiz inşallah. 1960 yılında dünya 3 milyardı. Bugün 8 milyar, 2050'de ise 10 milyar olacak. Bugün üniversite mezunları arasında müthiş bir rekabet var. Dolayısıyla nüfusumuz artacak. Türkiye'nin 2050 nüfusunun 105 milyon civarında olması öngörülüyor. Bizleri ileriye hazırlayacak ne varsa sizlerin elinde inşa edilecek. Kendi işinin patronu olmak isteyen, 'Ben bir şeyler üretmek istiyorum.' diyenler varsa ve bu da bakanlığımızın uhdesinde olan konular ise bakanlık olarak biz hazırız. En büyük yanlış da maalesef herkesin bir memuriyet beklentisi oluyor. Elbette onlar da olacak ama lütfen içinizdeki o potansiyeli keşfedip üretimde olun." ifadelerini kullandı.

Tören, Veteriner Fakültesi ve Delice Meslek Yüksekokulunda dereceye giren öğrencilerle Üniversitemiz genelinde dereceye giren öğrencilere ödül verilmesi ile devam etti.

Meslek yüksekokulları üçüncüsü Aydın Suluhan ve Delice Meslek Yüksekokulu üçüncüsü Ömer Yayvan’a ödüllerini Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı Akın Çetin verdi.

Meslek yüksekokulları ikincisi Derya Karaman ve Delice Meslek Yüksekokulu ikincisi Sude Minanur Köybaşı’ya Mühimmat ve Garnizon Komutanı Tuğg. Mehmet Ali Durmuş tarafından ödülleri verildi.

Meslek yüksekokulları birincisi Fatma Özel ve Delice Meslek Yüksekokulu birincisi Esra Güzel’in ödüllerini Kırıkkale Milletvekili Mustafa Kaplan verdi.

Fakülteler üçüncüsü Ümmü Gülsüm Durum ve Veteriner Fakültesi üçüncüsü Taha Emin Çavdar’ın ödülleri Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan tarafından verildi.

Fakülteler ikincisi Vahide Buse Erdal ve Veteriner Fakültesi ikincisi Aybike Şule Odacı’ya ödüllerini Kırıkkale Valisi Mehmet Makas verdi.

Fakülteler birincisi Ola Almavas ve Veteriner Fakültesi birincisi Aleyna Yıldırım’ın ödüllerini ise Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı verdi.

F B I M G 1720802007355-1

Kaynak: Kırıkkale Üniversitesi