Maxresdefault

Hacı Taşan sazıyla , sözlüyle ve yanık yüreğiyle Anadolu’nun Türküler kervanının en başında yer alan garip bir yolcu olmuştur. Abdallık geleneğinin son temsilcilerinden olan ve yüzlerce eser bırakarak 41 yıl önce aramızdan ayrılan büyük halk ozanı, Kırıkkale’nin marka değeri olan kültürel değerlerin başında yer alır. Taşan kardeşler olarak yeğenleri bu geleneği devam ettirmektedirler. Hacı Taşan, ünü anadoluyu aşan türküleriyle gönüllere taht kurmuştur. En sevilen eseri is ‘‘ Allı Turnam’’dır.

1200X1200Bb

Allı Turnam’ın  Hikayesi

Turna, Türk kültüründe, dolayısıyla türkülerde yer alan önemli bir imge olarak karşımıza çıkmaktadır. Onun kutsallığının yanında, duygu aktarımında araç olarak kullanımı da türkülerde çok sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, turnaların türkülerde haber götüren, haber getiren ve kendileri ile dertleşilen yönleri üzerinde durulmuştur.

Muharrem Ertaş’ın çırağı olarak yetişen ve türkülerinde genellikle Anadolu insanının yanıklığını, hüznünü ve yer yer de sevincini işleyen Keskinli mahalli sanatçı Hacı Taşan (1930-1983), “Allı Turnam” türküsünde, Turnalarla eşe dosta selam gönderilir.

“Allı Turnam bizim ele varırsan şeker söyle kaymak söyle bal söyle.” dedikten sonra, Turnanın sılaya varınca ne söylemesi gerektiği de tembih edilir. Önce güzel şeyler söyleyecek. Umutla bekleyenlerin umutlarını kırmayacaktır.

“Eğer bizi sual eden olursa Boynu bükük benzi soluk yar söyle.” denilecektir. Böylece kendi durumundan eş, dost ve yaran haberdar olacaktır.

Aşık edebiyatının önemli isimlerinden olan Gevheri’nin “Garip Turna” türküsünde sıladan, yardan ve sevenlerden ayrı kalmanın, kendisini ne hâle koyduğunu Turnalar aracılığı ile sılaya iletir.

Türkünün Sözleri

Allı turnam bizim ele varırsan

Şeker söyle kaymak söyle bal söyle

Eğer bizi sual eden olursa

Boynu bükük benzi soluk yar söyle

Gülüm gülüm kırıldı kolum

Tutmuyor elim turnalar ey

Ah gülüm gülüm yar gülüm

Kız gülüm gülüm turnalar ey

Allı turnam ne gezersin havada

Arabam kırıldı kaldım burada

Ne onmamış kulu muşum dünyanın

Akşam olsun allı turnam dön geri

Kırıkkale Keskin Yöresi

Söz Müzik : Hacı Taşan

18057D64 69B3 4Efd A3Ab 7513359Da9Ad

Hacı Taşan Türkülerle Anıldı

Vali Mehmet Makas ve eşi Elif Makas, “Bozlağın Altın Sesi” olarak bilinen, ülkemizin ve ilimizin önemli değerlerinden biri olan Hacı Taşan'ın vefatının 41.yıl dönümü  düzenlenen "Anma Konseri" ne katıldı.

2443D93C Bd7B 4Bff A76E 5D20B31838Cd-1

Mahalli sanatçılarımız ve Ustalar Topluluğunun başta bozlak kültürü eserleri olmak üzere çeşitli türde eserleri seslendirildiği Anma Konseri’nde konuşma yapan  Vali Makas , bozlak kültürünün bizi biz yapan değerlerin başında geldiğini ifade ederek, Bozlağın Altın Sesi Hacı Taşan’a Allah’tan gani gani rahmet diledi. Programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve tüm sanatçılara teşekkür eden  Vali sanatçılarımıza hediye takdiminde bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi