Çiftçinin başı tarla faresiyle dertte!

E19E8640 855F 4691 B0C5 Ed60C0Fc625B

Kırıkkale çiftçisinin başı Tarla Fareleri ile dertte .Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk tarlaların fare istilası'nda olduğunu ifade etti .

Son dönemin en kurak kış mevsimini geçiren Kırıkkale’de havaların ısınmasıyla birlikte çiftçilerin mesaileri başladı. Tarlalarını yeni döneme hazırlayan çiftçilerin ekim alanlarında gördükleri manzara ise şoka uğratıyor.

HER YER FARE DOLU

Kış mevsiminden direkt yaz mevsimine geçiş yapan Kırıkkale’de çiftçilerin mesaisi erken başladı. Arazilerini yeni dönem için hazırlayan çiftçiler, kış mevsiminde beklediği yağışları bu dönem bekliyor. Yüksek fiyata gübre ve mazot alarak yüksek girdi maliyetleriyle arazilerine hububat ekimi yapan Kırıkkaleli çiftçilerin başı şimdi de hızla çoğalan tarla faresiyle dertte. 

Ekili alanlarda sayıları oldukça fazla tarla faresiyle karşılaştıklarını belirten çiftçiler, kar yağışının olmaması nedeniyle sayılarının her geçen gün arttığına işaret ediyor.

SAYILARI ARTIYOR

İlaçla mücadeleden de sonuç alamadıklarını belirten bazı çiftçiler durum karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirtiyor. Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, çiftçilerin tarla zararlılarıyla mücadele konusunda hem odalarından hem de İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden gerekli bilgiyi edinebileceğini dile getirdi. Kış mevsiminde yağışın olmamasının büyük zarar verdiğini belirten Öztürk, “Bu yıl kar yağışı yaşanmadı. Havalar iyi gittiği için tarla faresi sayısında artış yaşandı. Şuanda hububat ekili arazilerimizin büyük bölümünde tarla faresi bulunuyor.”

TOPLU İLAÇLAMA YAPILMALI 

Çiftçilerden bu konuda çok büyük şikayetler geldiğine değinen Öztürk, “Ferdi ilaçlamadan çok tarla faresi istilasına karşı bölgede toplu ilaçlama yapılmalı. Çiftçinin başı tarla faresiyle dertte. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinden yüksek olunca fareler boş durmuyor, çalışıyor. Bazı tarlalarda zararlar var. Tarım Müdürlüğümüz bu konuyla ilgili biran önce hem bizlere hem de çiftçilerimiz için bir çözüm önerisi sunmalıdır. Çiftçilerimizin tarla faresi sorununa çözüm üretilmezse bu yıl tarım alanında büyük sorunlar yaşayabiliriz” dedi.Tarla Faresinin Özellikleri Nelerdir? Ortalama 3-4 yıl ömürleri olan tarla fareleri, diğer fare çeşitlerinden farklı olarak 9-12 cm’lik boyuta ve 3-4 cm gibi kısa bir kuyruğa sahiptirler. Lağım faresi, fındık faresi gibi fare türlerinden farklı olarak basık burun ve kulaklara sahip olan tarla farelerini diğer fare türleri arasından tespit etmek için büyükçe olan başlarına da bakabilirsiniz. Tarla farelerinin gündüzlerden çok geceleri faaliyette olmalarının dışında hızlı üreme özellikleri de bulunur. Vücut yapıları her ay doğum yapmaya müsait olsa da bir dişi tarla faresi, yılda genellikle 4-6 doğum yapar. Dişi tarla fareleri her doğumda 5-9 arası yavru verir fakat birkaç tarla faresi yavrusu doğal şartlar nedeniyle ölür. Yani her doğumdan geriye yaklaşık %60 oranında sağ kalan yavru fare görülür. Tarla faresi yavruları, doğumdan itibaren 3 hafta içerisinde sütten kesilirler ve bu andan itibaren dişileri doğum yapabilir.

Tarla Faresinin Özellikleri Nelerdir?

Ortalama 3-4 yıl ömürleri olan tarla fareleri, diğer fare çeşitlerinden farklı olarak 9-12 cm’lik boyuta ve 3-4 cm gibi kısa bir kuyruğa sahiptirler. Lağım faresi, fındık faresi gibi fare türlerinden farklı olarak basık burun ve kulaklara sahip olan tarla farelerini diğer fare türleri arasından tespit etmek için büyükçe olan başlarına da bakabilirsiniz. Tarla farelerinin gündüzlerden çok geceleri faaliyette olmalarının dışında hızlı üreme özellikleri de bulunur. Vücut yapıları her ay doğum yapmaya müsait olsa da bir dişi tarla faresi, yılda genellikle 4-6 doğum yapar. Dişi tarla fareleri her doğumda 5-9 arası yavru verir fakat birkaç tarla faresi yavrusu doğal şartlar nedeniyle ölür. Yani her doğumdan geriye yaklaşık %60 oranında sağ kalan yavru fare görülür. Tarla faresi yavruları, doğumdan itibaren 3 hafta içerisinde sütten kesilirler ve bu andan itibaren dişileri doğum olabilir.

Kaynak: Kırıkkale Ziraat Odası