Hekim Birliği Sendikası Kuzey İç Anadolu Şubesi, Kamu Diş Hekimleri Derneği’nin (KADHED) çağrısıyla alınan iş bırakma kararını duyurdu. Sendika, diş hekimlerinin ağır çalışma koşulları, düşük ücretler ve artan hasta yükü nedeniyle haklarını talep etmek için iş bıraktığını açıkladı.

Hekim Birliği Sendikası Kuzey İç Anadolu Şube Başkanı Uzm. Dr. Abdulkadir Tekin tarafından yapılan basın açıklaması, Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkale’de de okundu. Açıklamada, yıllardır görmezden gelinen sorunların artık tahammül edilemez boyuta ulaştığı vurgulanırken, diş hekimlerinin insanca çalışma koşulları talep ettiği ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için mücadele verdikleri belirtildi.

Diş Hekimlerinin Başlıca Talepleri:

📌 Aşırı hasta yükü hafifletilmeli: MHRS sistemindeki yoğun hasta randevuları nedeniyle diş hekimleri dolgu ve kanal tedavisi gibi işlemleri yeterli sürede yapamıyor. Randevu sisteminin 12+4 modeliyle düzenlenmesi ve haftada bir gün uzun süren tedaviler için kapalı cetvel uygulamasına geçilmesi talep ediliyor.

📌 Vardiya ve nöbet uygulamasına son verilmeli: Yönetmeliklere aykırı olarak gece 16.00-24.00 saatleri arasında uygulanan vardiya sistemine ve hafta sonu nöbetlerine karşı çıkılıyor. Diş hekimliğinde acil kavramı olmamasına rağmen, nöbet zorunluluğunun devam ettirilmesi eleştiriliyor.

📌 Teşvik oranlarındaki adaletsizlik giderilmeli: Teşvik ödemelerinin her ay azaltıldığı belirtilirken, oranların en az %36 seviyesinde sabitlenmesi veya ek ödeme katsayısının artırılması talep ediliyor.

📌 Her diş hekimine yardımcı personel tahsis edilmeli: Yardımcı sağlık personeli eksikliği nedeniyle sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşandığı ifade edilerek, her diş hekimine bir ağız ve diş sağlığı teknikeri atanması gerektiği vurgulanıyor.

📌 Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı yasalar getirilmeli: Son zamanlarda diş hekimlerine yönelik artan şiddet olaylarına dikkat çekilerek, daha güçlü yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi isteniyor.

📌 Kurum hekimlerinin hakları iyileştirilmeli: Cezaevleri, mediko-sosyal merkezler ve darülacizelerde çalışan hekimlerin düşük maaşlarla zor koşullarda çalıştığına dikkat çekilerek, taban ödemelerin artırılması gerektiği belirtiliyor.

Eylemler Sürecek

Sendika yetkilileri, taleplerin karşılanmaması halinde iş bırakma eylemlerinin artarak devam edeceğini belirtti. 14 Şubat’ta başlayan iş bırakma eylemlerinin Mayıs ayından itibaren her ay iki gün olarak sürdürüleceği ifade edildi.

Hekim Birliği Sendikası, diş hekimlerinin meslek onurlarını koruyarak, halkın sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde faydalanmasını sağlamak için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu. Kırıkkale’de de yapılan açıklamayla birlikte, sendika tüm sağlık çalışanlarını ve kamuoyunu haklı mücadelelerine destek vermeye davet etti.

Kaynak: Haber Merkezi