Astim Nedir 600X350

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, astımın tanımı ve tedavi yöntemleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Astım, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının daralması sonucu ortaya çıkan kronik bir akciğer hastalığıdır.

Astımın tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Dr. Ağırtaş, doğru tanı için solunum fonksiyon testlerinin yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Astim Hakkinda Dogru Bilinen Yanlislar

Dünya genelinde astımı tamamen ortadan kaldıran bir ilaç tedavisi bulunmadığını ifade eden Dr. Ağırtaş, astım tedavisinin amaçlarının hastalığın şikayetlerinin kontrol altına alınması ve hastanın yaşamını normale en yakın şekilde devam ettirilmesi olduğunu belirtti. Uygun ilaç tedavisi ve astım tetikleyicilerinden uzak durmanın astım belirtilerini kontrol altına alabileceğini dile getirdi.

Astım tedavisinin ulusal ve uluslararası uzmanlar tarafından hazırlanan astım rehberine göre yapıldığını söyleyen Dr. Ağırtaş, nefes açıcı ilaçların artık tek başına kullanılması yerine inhaler kortizon ile birlikte alınması önerisine dikkat çekti.

Dr. Ağırtaş, astım kontrolünü güçleştiren etkenlerin ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmaması, solunum yolu enfeksiyonları, allerjenler, sigara dumanı ve kimyasallara maruz kalmak olduğunu belirterek, yapılan araştırmalarda hastaların ilaçlarını doktorun önerdiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın ve solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığını vurguladı.

Kaynak: Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü