Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, anne sütü ile beslenmenin bebeğin en doğal hakkı olduğunu vurguladı. Dr. Ağırtaş, "Bebeğinize en iyi armağan anne sütüdür. Anne sütü, bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besindir. Emzirme, doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlanmalı ve bebeğin her istediğinde sık sık emzirilmelidir. Gece emzirmeleri de mutlaka yapılmalıdır. Bebekler, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, 6 aydan sonra ek gıdalara başlanmalı ve emzirme, 2 yıl veya daha uzun süre devam etmelidir. Anne sütü, bebeklerin enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar ve sindirimi kolaydır." dedi.

Dr. Ağırtaş, uygun emzirme için annenin en rahat pozisyonu seçmesi gerektiğini belirtti. "Bebeğin başı ve vücudu anneye dönük olmalı. Emzirirken, bebeğin ağız içine hem meme başı hem de meme başının çevresindeki koyu renkli kısım tamamen girmelidir. Her emzirmede her iki meme birlikte kullanılmalı ve emzirmeye daima bir önceki emzirmede bırakılan memeden başlanmalıdır. Anne dengeli beslenmeli ve günlük sıvı alımını artırmalıdır." diye ekledi.

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlığı eğitimlerinin, güncel bilgiler doğrultusunda sahada uygulanabilirliklerinin denetlendiğini ifade eden Dr. Ağırtaş, "İlimiz, 2014 yılında Altın Bebek Dostu İl unvanını almıştır. Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Kontrol Şubesine bağlı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi personelleri tarafından emzirmenin önemine dikkat çekmek amacı ile hastanelerimize ve Toplum Sağlığı Merkezlerine başvuran vatandaşlarımıza; anne sütü ve emzirmenin önemi, emzirmede yaşanan sorunlarla nasıl baş edileceği gibi çeşitli konularda ücretsiz danışmanlık hizmeti verilmektedir." dedi.

Kaynak: Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü