Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, sağlıklı yaşamın korunması ve hastalıkların önlenmesinde aşılamanın önemine vurgu yaparak, her yıl Nisan ayının son haftasının Aşı Haftası olarak kutlandığını belirtti. Ülkemizde 1981 yılından itibaren yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevesinde, birçok hastalığa karşı ücretsiz aşıların bebeklere uygulandığını ifade etti.

Dr Murat Agirtasjpg

Dr. Ağırtaş, aşılamanın hastalık ve ölüm oranlarında belirgin düşüşler sağladığını, özellikle Difteri, Tetanos, Boğmaca, Grip ve Kızamık gibi hastalıklardan her yıl yaklaşık 3 milyon ölümün önüne geçildiğini belirtti. Ayrıca, vahşi çocuk felci virüsüne bağlı vakaların 1988 yılında 350 binden, 2021 yılında 6 vakaya kadar düşerek %99'un üzerinde azalma sağlandığını aktardı. Bu başarının teknolojideki gelişmeler ve yüksek aşı kapsayıcılığıyla mümkün olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde kızamık ölümlerinde %73'lük bir düşüş sağlandığını ve 23,2 milyon çocuğun ölümünün önüne geçildiğini dile getiren Dr. AĞIRTAŞ, bu başarının devam ettirilmesinin yüksek aşı kapsayıcılığı ile mümkün olduğunu belirtti. Aşı hizmetlerinde kısa süreli aksamaların aşı ile önlenebilir hastalıkların salgın yapma ihtimalini artırabileceğine dikkat çekerek, hizmetlerin devamlılığının önemini vurguladı.

Son olarak, Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamındaki aşıların ücretsiz olarak Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulandığını ve ebeveynlerin çocuklarının aşılanma durumunu takip etmeleri gerektiğini belirten Dr. Ağırtaş, vatandaşların aşıları yaptırarak sağlıklı bir toplum için önemli bir adım atmış olacaklarını ifade etti.

Kaynak: Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü