Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nde tüm devlet ve hükümet başkanları ile Gazze’de yaşanan katliamı görüştüğünü ifade ederek, İsrail’e askeri desteğin sürdürülmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Erdoğan, “İttifakımızın temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin NATO ile ilişkisini sürdürmesi kabul edilemez. Bu alanda girişimler Türkiye tarafından onaylanmayacaktır” dedi.

İki devletli çözüm çağrısı

İki devletli çözüm için bir kez daha dünyaya çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin’i tanıyan ülkelerin sayısının artmasından memnun olduklarını belirtti. Erdoğan, “Tüm baskılara rağmen Filistin’i tanıyan ülkelerin artmasından memnunuz. Barış için garantörlüğe hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nin başarıyla tamamlandığını belirterek, Rusya-Ukrayna savaşı karşısında müttefiklerin uluslararası hukuktan yana bir duruş sergilediğini vurguladı. Erdoğan, Ukrayna bağlamında alınan kararların gözden geçirildiğini ve yeni somut adımlar üzerinde mutabık kalındığını söyledi.

Zirvenin ilk oturumunda ittifak savunmasını ilgilendiren konuların istişare edildiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin müttefiklerini savunma sorumluluklarını yerine getirdiğini ve ittifak hareket ve misyonlarına en fazla katkı sağlayan ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 75 yıllık Washington anlaşması ortadayken müttefikler arasındaki savunma sanayii ticaretindeki kısıtlamaların olmaması gerektiğini ifade etti.

Terörle mücadele

Terörle mücadele konusunda ortak adımların önemine dikkat çeken Erdoğan, NATO’nun terörizmle mücadele politikasının geçtiğimiz yıl güncellendiğini hatırlattı. Genel Sekreterin terörizmle mücadele için özel koordinatör atamasını gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin terörün vahşi ve kanlı yüzünü iyi bilen bir ülke olduğunu söyledi. DEAŞ’la göğüs göğüse çarpışan Türkiye’nin müttefiklerinden terörle mücadelede destek beklediğini vurgulayan Erdoğan, bazı müttefiklerin terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısıyla kurduğu çarpık ilişkiyi kabul edemeyeceklerini ifade etti ve bu hatalı politikalardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Kaynak: BHA