5C8C6E8E07291C1D74Fd289F

Uzmanlar, havaların ısınmasıyla serinlemek için havuzlara giden vatandaşları enfeksiyon kapma riskine karşı uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, yaz aylarında enfeksiyonların, bakterilerin, parazitlerin ve mantarların üremelerinin arttığını ifade ederek, "Özellikle havuz gibi durgun su kaynaklarında yüzmek, burada vakit geçirmek bakterilerin bizim vücudumuza geçmesine, bize bulaşmasına neden olabiliyor," dedi.

Sıcak havaların bunaltıcı etkisinden kurtulmak için birçok vatandaş kendilerini yüzme havuzlarına atıyor. Uzmanlar ise bakımı yapılmayan havuzların enfeksiyon bulaşma riskine karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Yaz aylarında bakteri, parazit veya mantarların üremelerinin arttığını söyleyen uzmanlar, bunun sonucunda bulantı, ishal ve kusma şikayetleri konusunda uyarıyor. Kreş çağındaki çocukların ve yaşlı hastaların özellikle dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, "Kreş dönemindeki 3-4 yaş gruplarındaki çocukların ya da yaşlı hastaların özellikle 75-80 yaş üstü hastaların daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bunların çoğu ishal, bulantı, kusma yaptığı için vücudun su kaybetmesi sonucu kişilerde halsizlik, ateş yüksekliği gibi şikayetler olabiliyor, yemek yemeleri bozulabiliyor," şeklinde konuştu.

"Yaz aylarında enfeksiyonların, bakterilerin, parazitlerin ve mantarların üremeleri artıyor," diyen Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, özellikle havuz gibi durgun su kaynaklarında yüzmenin enfeksiyon riskini artırdığını belirtti. "Kapalı havuzlar, küçük havuzlar, buralara gelen kalabalık insan toplulukları, özellikle küçük çocukların buraya rağbet etmesi nedeniyle bir enfeksiyon kaynağı olabiliyor. Bu bulaşma ağız yoluyla olabileceği gibi solunum yoluyla bulaşma şeklinde ya da gaita yolu dediğimiz idrar dışkı yoluyla enfeksiyonlar bulaşabiliyor," diye ekledi.

Dr. Uğurcan, "Adenovirüsü, rota virüsü gibi virüsler havuz yoluyla bulaşabiliyor. Birçok enfeksiyon havuz yoluyla geçebiliyor. Özellikle ishal yapan, ateşle seyreden ve küçük çocuklarda çok görülen enfeksiyonlar yaz aylarında artıyor. Genç kadınlarda idrar yollarını tutan mantar enfeksiyonları, candida dediğimiz enfeksiyonlar havuzlardan ve havuz sonrası özellikle soyunma odaları, ortak tuvaletlerden de bulaşabiliyor," dedi.

Enfeksiyon kapıldığı zaman belirtilerin havuzdan sonraki 1-2 gün içerisinde ortaya çıktığını belirten Dr. Uğurcan, "48 saat içinde başlayan, 38-39 derecelerde bir ateş yüksekliği, akabinde devam eden bulantı, kusma, ishal, özellikle kanlı ishal şikayeti olması havuzdan bir enfeksiyon, bir mikrobun vücudumuza girdiğinin belirtisi olabilir. Normalde sağlıklı bir yetişkin böyle bir enfeksiyonu kısa bir sürede atlatır. Ancak kreş dönemindeki 3-4 yaş gruplarındaki çocukların ve yaşlı hastaların daha dikkatli olması gerekiyor," dedi.

Dr. Uğurcan, korunmanın en önemli yollarından birinin el yıkama alışkanlığı olduğunu vurguladı. "Tuvaletler, ortak kullanılan duşlar, soyunma odaları buralardan da geçiş söz konusu olabiliyor. El yıkamak, havuzun temizliği, klorlanması, havuzun içinde su akışının olması devridaim olması ve günlük bakımlarının yapılması gerekiyor. Denizde böyle bir enfeksiyon riski oldukça düşük. İmkanı olan insanlar için denize girmek biraz daha avantajlı ama havuza giriyorsak da bu günlük bakımlara, havuzun klorlanmasına oldukça dikkat edilmesi gerekiyor," dedi.

Kırıkkaleli vatandaşlar da serinlemek için sıkça kullandıkları MKE havuzunda enfeksiyon riskine karşı dikkatli olmalıdır. Havuzların bakımı ve temizliği konusunda hassas davranılması, enfeksiyon riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Kalabalık havuzların dinlendirilmesi ve kişisel hijyen kurallarına uyulması, özellikle yaz aylarında havuzdan bulaşan enfeksiyon hastalıklarından korunmak için önemlidir.

İHA

Kaynak: İHA