Kırıkkale'nin Keskin ilçesine 22 kilometre uzaklıkta bulunan Haydar Sultan Köyü'nde yer alan Haydar Sultan Cami ve Türbesi, Böyrek Dağları’nın eteklerinde, köye 500 metre mesafede konumlanmıştır. Haydar Sultan’ın, Hoca Ahmet Yesevi'nin oğlu olduğu rivayet edilmektedir.

Haydar Sultan Külliyesi, Geç Roma ya da Erken Bizans dönemlerinde var olan bir manastırın üzerine inşa edilmiştir. Külliye, cami, türbe, hazire, çeşme ve kuyudan oluşmaktadır. Ancak, yapılan onarımlar nedeniyle asıl hüviyetini büyük ölçüde kaybetmiştir. Günümüze külliyeden sadece Deliler Kuyusu adı verilen kuyu ile iki adet kitabe kalmıştır.

Deliler Kuyusu, caminin yanında yer alan ve etrafı duvarla çevrili bir avluda bulunmaktadır. Kuyunun çapı 50 santimetre olup, alt kısmı 60x60 santimetrelik kare bir yapıya sahiptir. Kuyu ağzı beton kaplamalarla yükseltilmiş ve zeminden derinliği yaklaşık 1,5 metre kadardır. Kuyunun suyu kükürtlü olup, soğuk olmasına rağmen buhar çıkarmaktadır.

Haydar Sultan Cami ve Türbesi, tarihi ve manevi değeriyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bu mekan, bölgedeki ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk sunarken, manevi atmosferiyle de huzur vermektedir.

Kaynak: Haber Merkezi