Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'in sendikal baraj uygulamalarına karşı tepki gösteren Şehit Gazi Kamu-Sen Genel Başkan Yaşar Hüseyinoğlu, yaptığı açıklamada hukuksuzluk ve adaletsizlik iddialarını dile getirdi. Hüseyinoğlu, daha önce uygulanmaya çalışılan %1 barajının Danıştay tarafından mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle yürütmesinin durdurulduğunu hatırlattı.

Ancak, mali ve sosyal hakları bugüne dek peşkeş çekip, memuru masada yüzüstü bırakanların, %2 barajını kanunlaştırarak getirdiğini belirten Hüseyinoğlu, bu uygulamanın 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 28. Maddesi'ne, T.C. Anayasası'nın 51. Maddesi'ne, 87 No’lu Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi'ne, 98 No’lu Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı Sözleşmesi'ne ve Danıştay kararına bütünüyle aykırı olduğunu vurguladı.

Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve demokratik sendikal özgürlüğe engel olup sendikal tekelleşmeye sebep olan bu barajların, yetkili konfederasyonun çabalarıyla tekrar Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine getirildiğini ifade eden Hüseyinoğlu, siyasetin kirli menfaatlerine alet edilerek toplu sözleşme ikramiyesinin %1 sendikal barajıyla yeniden yürürlüğe sokulmaya çalışıldığını söyledi.

Bu konuda Kırıkkale'de de tepkiler yükseliyor. Şehit Gazi Kamu-Sen Kırıkkale İl Başkanı Mete Demirbaş, "Sendikaların yüzde 1 baraj olayı tekrardan gündeme getiriliyor. Bununla ilgili Kırıkkale şubesi olarak tepkimizi gösteriyoruz," dedi. Demirbaş, bu uygulamanın çalışanların haklarına zarar vereceğini ve sendikal özgürlüğü kısıtlayacağını belirtti.

Hüseyinoğlu, "Yüzde 1 Sendika Barajı: Eşitsizliktir, Adaletsizliktir, Hukuksuzluktur, Aymazlıktır! Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen kaybettikleri üyeleri sendikal darbe ile kazanmaya çalışmaktadırlar. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen hukuka, adalete, eşitliğe ve demokrasiye leke çalan bu teklifin üzerine tüm kamu çalışanlarının ve milletvekillerinin dikkatini çekmek istiyoruz. Milletvekillerini bu ucube teklifi reddetmeye davet ediyoruz," dedi.

Hüseyinoğlu, tarafsız ve bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak kamu çalışanlarının menfaatlerini korumak amacıyla sendikal eylemlerine devam edeceklerini ve yılmadan mücadele edeceklerini belirterek açıklamasını sonlandırdı.

Kaynak: Şehit Gazi Kamu-Sen