Dünyanın farklı coğrafyalarında bir çok üniversite ile imzaladığı proje bazlı işbirliklerini başarılı bir şekilde sürdüren Üniversitemiz, uluslararasılaşma çalışmalarını akademik personelimizin yanı sıra öğrencilerimizi de dahil ederek sürdürüyor.

 

  Bu hedef doğrultusunda Tıp Fakültemiz tarafından Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları dersi kapsamında dönem 1 ve 2 öğrencileriyle ilk kez uygulanan Bilim İnsanı Koridoru Çalışmasının bir ürünü olarak 22-23 Mayıs tarihlerinde 1. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu düzenlendi. 

 

  Bu yıl birincisi düzenlenen  öğrenci sempozyumuna ikili işbirliği anlaşmamız bulunan Gadjah Mada Üniversitesi (Endonezya), Avicenna Tacik Devlet Tıp Üniversitesi (Tacikistan), Putra Malezya Üniversitesi (Malezya) ve Universum College (Kosova) olmak üzere dört üniversite de katkıda bulundu.

 

  Çevrim içi düzenlenen açılış oturumuna Üniversitemizi temsilen Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Prof. Dr. Erol Yılmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Keskin, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Atike Tekeli Kunt, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turgut Deniz, Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu  Öğr. Gör. Göksun Ünlü, öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz katılırken, Endonezya’da bulunan Gadjah Mada Üniversitesi’nden Rektör Prof. Dr. Ova Emilia, Tıp Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Yodi Mahendradhata, öğretim üyeleri ve öğrenciler, Avicenna Tacik Devlet Tıp Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhabbatzoda Jiyonkhon Qurbon ve Dış İlişkiler Uzmanı Akbar Toshov yer, Putra Malezya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Azmah Hanim Binti Mohamed Ariff katıldı.

 

  Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Dilek Keskin’in Tıp Fakültesi’ni  ve yapılan çalışmaları anlattığı sunum ile başlayan açılış oturumu,  Avicenna Tacik Devlet Tıp Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Qurban ve Gadjah Mada Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ova Emilia’nın tebrikleriyle devam etti. Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, açılış konuşmasında Tıp Fakültemiz tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu’nun önemine dikkat çekti ve ortaklarımız ile iş birliğimizi güçlendirmesine yönelik temennilerini iletti. Rektörümüz, sempozyuma katkı sağlayan ortaklarımıza ve düzenleme kuruluna teşekkür etti.

 

  Açılış konuşmalarının ardından çevrim içi sempozyum Gadjah Mada Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yodi  Mahendradhata’nın moderatörlüğünde Gadjah Mada Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ova Emilia’nın “Endonezya’da Kanıta Dayalı Tıp ve Cochrane: Endonezya’nın Rolü” başlıklı konuşmasıyla devam etti. Soru ve yorumların ardından Gadjah Mada Üniversitesi’nden 8 farklı konuşmayla 18 öğrenci poster sunumlarını gerçekleştirdi.

 

  Ardından Avicenna Tacik Devlet Tıp Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhabbatzoda Jiyonkhon Qurbon “Modern Öğrencinin Araştırma Yetkinliği” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.  Soru ve cevapların ardından sempozyumun birinci oturumu tamamlandı.

 

  İkinci oturumda Putra Malezya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Azmah Hanim Binti Mohamed Ariff  “Gelişmiş Biyopolimer Tabanlı Fiziksel performans” başlıklı konuşmasını, Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Recep Çalın ise “Biyomateryallerin Üretimi” başlıklı konuşmasını yaptı.  Doç. Dr. Azmah Hanim Binti Mohamed Ariff ve Prof. Dr. Recep Çalın’ın katılımcıların sorularını cevaplaması ve yorumların ardından sempozyumunun birinci günü tamamlandı.

 

   Sempozyumun ikinci günü yüz yüze ve çevrimiçi olarak devam etti. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Keskin’in açılış konuşmasıyla başlayan sabah oturumu Halk Sağlığı Profesörü Recep Aktur’un “Deprem Felaketi Yönetimi” başlıklı konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Recep Aktur, Ülkemizde Şubat ayında yaşanan deprem felaketi ve sahra hastanelerinin kurulumunun önemi hakkında bilgi verdi.

 

    Ardından Avicenna Tacik Devlet Tıp Üniversitesi’nden Bilim İnsanı Yetiştirme Birimi Başkanı Doç. Dr. Ali Zade Suhrob Gafforovoch “Tıp’ta Yapay Zeka Uygulamaları” başlıklı konuşmasıyla yapay zekanın sağlık alanında faydaları, tanı ve tedavide kullanımı ile ilgili güncel verileri paylaştı.

 

   Sabah oturumu, Üniversitemiz ve yurt dışından lisans mezunu hekimlerin panel konuşmaları ile tamamlandı. Panel konuşmasına pratisyen hekim Dr. Gökçen Alagöz, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalından Asistan Doktor Ahmet Melih Erdoğan, Radyoloji Anabilim Dalından Asistan Doktor Enes Nusret Çelik ve Uppsala Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümünden Dr. Ahmet Yalçınkaya katıldı. 

 

   Sempozyum, öğleden sonra Tıp Fakültemizden 38 lisans öğrencisinin poster sunumlarıyla devam etti. Katılımcıların soru cevaplarının ardından Tıp Fakültemizin Bilim İnsanı Koridoru çalışması kapsamında yurt dışında ikili işbirliğimiz olan üniversitelerin de katkılarıyla bu yıl ilk defa düzenlenen Uluslararası Öğrenci Sempozyumu sona erdi.

 

   3 AKTS’lik zorunlu bir kurul olan Bilim İnsanı Koridoru çalışması ilk kez 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında uygulanmaya başlandı. İlk yıl öğrencilere 10 saatlik makale okuryazarlığı, bilimsel araştırma yöntemleri gibi teorik dersler verildikten sonra yıl boyunca danışmanları eşliğinde makale tarama, okuma ve makale sunma becerilerinin öğretilmesi, ikinci yıl ise derleme yazma ve poster sunumu hazırlama becerisi kazandırmayı amaçlıyor.


Editör: TE Bilisim