Kırıkkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası yaptığı iki etkinlikte meslektaşlarını bilgilendirdi.  İlk etkinliği Kırıkkale Ticaret İl Müdürlüğü ile gerçekleştirdi. Burada Ticaret İl Müdürlüğü Sunum Memuru Betül Tosun, 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin düzenlenmesi hakkında bilgi verdi. İkinci sunumda EDM iş birliği ile E- Dönüşüm hizmetleriyle entegre çalışan muhasebe ofisi ve mükellef yönetim platformunun mali müşavirlere sağladığı avantajlar anlatıldı. Dursun Ali Yaz, ise Muhasebenin Geleceği hakkında bilgi verdi.   Muhasebe Filozofları kitabını tanıttı.

Kırıkkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Engin Avcı, etkinliğe katılanlara teşekkür ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ticaret İl Müdürlüğü Sunum Memuru Betül Tosun,  Bu Kanunun amacı, elektronik ticarete ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir. Bu Kanun, ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımları kapsar.  Elektronik ticaret her geçen gün ilerleyen ve büyüyen bir sektör haline gelmiştir. Ülkemizde elektronik ticaretin hukuki bir çerçeveye yerleştirilmesi amacı ile 23.10.2014 tarihinde kabul edilen 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (“Kanun”) kabul edilmiştir. Geçen yıllar içerisinde teknolojinin gelişim hızı ile orantılı olarak elektronik ticaret de şekil değiştirmiş ve yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulur hale gelmiştir. İşbu bilgi bültenimizde 01.07.2022 tarihinde kabul edilen 7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Değişiklik Kanunu”) ile getirilen yeni hükümler incelenecektir. Tüketicinin alışveriş sırasında birden fazla satıcı tarafından sunulan ürünleri karşılaştırabilme ve inceleyebilme imkanına sahip olması sebebi ile pazaryerlerinin elektronik ticaret sektörü içerisinde büyük bir hacme kavuşmasına sebep olmuştur. 2021 yılında perakende e-ticaret hacmi 234 milyar Türk lirası olarak gerçekleşirken bu hacmin yaklaşık yarısını sektörün önde gelen elektronik ticaret pazar yerlerindeki satışlar oluşturmuştur. Pazaryerlerinin büyük işlem hacmi ile orantılı olarak tüketici ve tüketim alışkanlıkları hakkında elde ettiği nitelikli verileri kullanarak elektronik hizmet sağlayıcı olarak elektronik ticaret faaliyetine başlamaları diğer elektronik ticaret hizmeti sağlayıcıları açısından rekabeti bozucu etkiler yaratabilmektedir. Bütün bunların yanında elektronik hizmet sağlayıcı pazaryerlerinin sektör içerisinde asıl faaliyet alanı dışında sektörlerde de faaliyet göstermesi, sektör içerisine yeni aktörlerin girmesini engelleyici ve elektronik hizmet sağlayıcılarının tekel konumuna gelmesine sebebiyet verebilecektir. Bu çerçevede, e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilerek pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması ve pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanması amacıyla kanun düzenlemesi yapılmıştır”

Dursun Ali Yaz, “Bir bilimin felsefesi varsa filozofu da olmalıdır. Muhasebe 1876 yılından beri bilimdir. Muhasebe Felsefesi ismini taşıyan ilk kitap ise 1907 yılında yazılmıştır. O hâlde muhasebe felsefesiyle ilgilenmiş çok sayıda muhasebe filozofu olmalıdır. Muhasebenin teorik ve pratik yönlerine katkı sunmuş filozofları, düşünürleri, aydınları, mütefekkirleri, münevverleri, entelektüelleri, reformistleri, üstadları, eğitimcileri veya adına ne derseniz deyin. “Kim bu insanlar, nerede yaşamış, neler düşünmüş, neler yazmış, nelerle dertlenmiş? Hangi ideallerin peşinden gitmiş, hangi ülkülerle cedelleşmiş, hangi rüyaları görmüş, ne fedakârlıklarda bulunmuş, devletlerin mali sistemlerine, işletmelerin finansal durumlarına ve nihayet ulaştığımız şu uygarlığa nasıl bir katkı sunmuş?” derseniz maalesef bu soruları yanıtlamak uğruna bütünsel bir çalışma yapılmamıştır. Hatta muhasebe ve filozof sözcükleri Türkçemizde yan yana bile gelememiştir.

İşte bu kitap, hiç irdelenmemiş söz konusu sorulara odaklanarak kayıp bir dünyanın gizemli kahramanlarının izinden gitti. Günün sonunda otuz iki muhasebe filozofuyla geri dönerken sadece Orta Doğu coğrafyasındaki limanlara uğradı. Yazma imkânı olursa ikinci seyahatte de Avrupa ve Amerika’da yetişmiş muhasebe filozofları keşfedilecektir.”


Editör: TE Bilisim