Emeklileri sevindiren haberler gelemeye devam ediyor. Zam oranı herkesi şaşırttı. Hangi emekli ne kadar maaş alacak? İşte detaylar...

Bakan Bilgin'in '7.500 lira emekli maaşı alanlarla 7.500 lira üzeri alanları ayrıştıracağız ve ikisine farklı oranlarda zam yapacağız açıklaması' emekliler arasında eleştirilere neden oldu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yapılacak düzenlemenin emekliler arasında büyük ayrımcılığa neden olacağını rakamlar üzerinden anlattı.

Bilgin'in Açıklamaları Üzerine Emekli Aylıklarındaki Değişiklikler ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'un Değerlendirmesi

EMEKLİ AYLIKLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER VE YENİ ZAMLAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, canlı yayında yaptığı açıklamada, emekli aylıklarında önemli bir değişikliğe gidileceğini duyurdu. Buna göre, 7.500 lira emekli aylığı alanlar enflasyon zammı alacaklar, 7.500 lira üzerinde emekli aylığı alanlara ise enflasyon zammı ile birlikte refah payı da verilecek. Bu açıklamanın ardından Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Nisan ayında Türkiye'de yapılan düzenleme ile en düşük emekli aylığı 5.500 liradan 7.500 liraya çıkarıldı ve bu zam yüzde 36.4 oranında refah payı adı altında verildi. Ancak 7.500 liranın üstünde emekli aylığı alanlar bu zammı alamadılar. Şimdi ise Bakan Vedat Bilgin, 7.500 liranın üzerinde emekli aylığı alanlara da refah payı verileceğini duyurdu. Bu durum, emekli aylıklarındaki yapıyı daha da karmaşık hale getirecek gibi görünüyor.

REFAH PAYI HERKESE EŞİT ORANDA VERİLMELİ
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Bakan Vedat Bilgin'in açıklamasının ardından emekli aylıklarındaki karmaşık yapıya dikkat çekti. Erdursun, bu yeni düzenleme ile 5.500 ile 7.500 lira arasında emekli aylığı alanlar mağdur olabileceğini ifade etti. Özellikle 7.500 lira aylık alan bir kişinin aylığı yüzde 25 artışla 9.000 lira olacakken, 8.000 lira aylığı olan bir kişi 13.000 lira alacak.

Erdursun'a göre, bu karmaşık yapı yerine, herkese yüzde 36.4 refah payı verilmesi, daha adil bir dağılım sağlayacaktı. Bu durum, emekli aylıklarında daha basit ve anlaşılır bir yapı oluşturabilirdi.

Editör: TE Bilisim