T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı  Ulusal Ajansı tarafından hibelendirilen ve Kırıkkale Milli Eğitim müdürlüğü tarafından yürütülen Erasmus+ Programı Okul Eğitimi öğrenci ve personel hareketliliği faaliyeti kapsamında Kırıkkale Lisesinin konsorsiyum üyesi olduğu 2022-1-TR01-KA121-SCH-000063712  numaralı okul eğitimi akreditasyon projesi ile 9-13 Mayıs 2023 tarihinde   matematik öğretmeni  Dr. Nevin BİLGİÇLİ rehberliğinde  12.sınıf öğrencileri  Amine Kızılgül, Gül Sümeyye Ayyıldız, Seda Dinç, Ekrem Musab Arslan Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentine gitmiştir. Ev sahibi kurum olan Prag Lojistik Hizmetler Lisesinde eğitimlere katılmış ve Çek öğrencilerle 'Eğitimde Dijitalleşme' ana teması çerçevesinde birçok eğitsel aktivitede ortak çalışma yürütmüştür.

Proje hakkında bilgi veren danışman öğretmen Nevin Bilgiçli “ Daha önceki yıllarda Avrupa dil ödülü ve diğer özel ödüllere layık görülen birçok başarılı uluslararası  projede beraber çalışan Türk ve Çek öğrenciler bu hareketlilik sayesinde yüz yüze görüşme ve çalışma fırsatı bulmuştur. Çek öğretmen Gabriela SVOBODOVÁ , okul müdürü Ing. Jana DUŠEJOVSKÁ ve Çek öğrencilerin samimi karşılamasının ardından tanışma konuşmaları yapılmış ve ortak faaliyetlere geçilmiştir” dedi.

BEŞ OTURUMDA PEK ÇOK ETKİNLİK YAPILDI

Faaliyetler hakkında bilgi veren Bilgiçli, “ Öğrenciler ilk oturumda Türkiye ve Çek Cumhuriyeti hakkında sunumlar yaparak ülkelerini tanıtmıştır. Ayrıca ülkelerinin eğitim sistemleri ve okulları hakkında bilgilendirme yapmıştır. Sunumlardan sonra ülkeler hakkında  eğlenceli dijital testler uygulanmış kazanan öğrenciler ödüllendirimiştir. Ardından Türkiye ve Çek Cumhuriyeti' ne özgü yiyecek ve içecek ikramları yapılmıştır. Bu sayede öğrenciler hem birbirlerinin ülkeleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmuş hem de akranlarıyla sohbet ederek yabancı dil pratiği yapma fırsatı yakalamıştır.

İkinci oturumda öğrenciler ve öğretmenler dijital öğrenme araçları hakkında tartışmış, kullanışlı yenilikçi dijital eğitim araçları hakkında fikir alışverişinde bulunmuştur. Ardından öğrenciler bu yıl beraber çalışmaya devam ettikleri ve Kırıkkale Lisesinin kurucusu olduğu “Code of Mystery” eTwinning projesinin final etkinliği olan  kaçış oyununu beraber oynamıştır. Final mesajını matematiksel işlemler ve dijital araçlar kullanarak deşifre etmiştir.

Üçüncü oturumda öğrenciler birçok projede beraber çalıştıkları Slovak ortaklarla online bağlantı kurarak sohbet etmiş ve üç ülkeden öğrenciler beraber dijital öğrenme etkinliği gerçekleştirmiştir.Dördüncü oturumda ise dijital araçlar kullanılarak eğlenceli matematiksel bulmacalar, tangramlar, labirentler, puzzlelar çözülmüştür. Beşinci oturumda değerlendirme çalışmaları yapılmış, sertifika dağıtımı gerçekleşmiştirilmiş ve iyi dilekler sunularak vedalaşılmıştır.

Bu eğitsel programın yanı sıra sosyal programda gerçekleştirilmiştir. Türk ve Çek Öğrenciler Prag tarihi kral yolu boyunca beraber yürüyüş yapmış ve  tarihi, turistik mekanları beraber ziyaret etmiştir”ifadelerini kullandı.

BAŞARILI SONUÇLAR ELDE EDİLDİ

Bilgiçli, projenin sonuçları hakkında da bilgi vererek “Tüm bu etkinlikler neticesinde öğrenciler bilişsel, sosyal ve kişisel alanda pekçok kazanım sağlamıştır. Farklı dijital öğrenme araçları tanımış, dijital öğrenme, yabancı dil kullanma, grupla işbirlikçi ve uyumlu çalışma becerileri gelişmiştir. Ayrıca kişisel anlamda sorumluluk alma, problemlerle başetme, pozitif düşünme, özgüvenli olma, farklılıklara saygı duyma bilinci gelişmiştir. Öğretmenler ise farklı eğitim sistemlerini tanıma, karşılaştırma ve yenilikçi eğitim yöntemleri hakkında fikiralışverişinde bulunma fırsatı yakalamış,  gelecek uluslarası projelerde ortaklık kurma adına iyi ilişkiler geliştirmiştir” dedi.

BAŞARILI TEMSİLLERİNDEN DOLAYI TEBRİK EDERİM

Okul Müdürü Basri BAŞAT “Başarılı proje çalışmaları neticesinde bu hareketlilikte yeralmayı hakeden öğrencilerimizi ve her aşamada onlara rehberlik eden öğretmenimiz Dr. Nevin BİLGİÇLİ' yi okulumuzu, ilimizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmelerinden dolayı tebrik ve teşekkür ederim. Ayrıca böyle başarılı projelerin oluşmasında önderlik eden İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ARGE birimi koordinatörü Mustafa Can HİÇYILMAZ'a teşekkürlerimizi sunarız” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilisim