Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, yağmurların ardından mantarların topraktan çıkmaya başlayacağını ve bunların arasında zehirli mantarlara dikkat edilmesini istedi.

 

 

MANTAR ZEHİRLENMELERİ NASIL OLUR?

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk,  Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır.” Mantar zehirlenmesinin belirtileri hakkında bilgi veren Öztürk,  Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehirin niteliğine göre değişir. Belirtiler; 2 saat ile 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Zehirli mantarın yenmesini izleyen 2 saat sonraki bulgular; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık gorme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terlemedir.6 saat soma gelişebilen zehirlenme belirtileri; bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek yetersizliğidir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.” Öztürk, Mantar zehirlenmelerinin tedavisi  zehirlenme bulgularına yöneliktir. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden bilgi alınabilir. Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden ( UZEM - Ulusal Zehir Danışma Merkezi ) antidot ( panzehir ) edilebilinir. Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilir. Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir.”

KÜLTÜR MANTARLARI ZEHİRLER Mİ?

Öztürk, “Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği  unutulmamalıdır. Mantar satın alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli; aynca, ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Halk arasında mantarlarla ilgili aşağda  belirtilen ve ilmi değeri olmayan yaygın inanışlar da vardır:Yoğurtla yenen mantar zehirlemez. Pişirilen mantarda zehir yok olur.Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantann zehri alınır. Kurutulmuş mantann yenmesiyle zehirlenme olmaz.Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli degildir. Mantar koparıldığında  rengi değişmezse mantar zehirsizdir;mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir.Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. Salyangozlar zehirli mantarları yemezler.


Editör: TE Bilisim