Sanayi ve Ticaret Bakanlıgının  talimatlarıyla, Ticaret İl müdürlüğü  belirlenen temel gıda ürünlerinde,  haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi denetimi yaptı.Denetimler Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner Başkanlıgında yapıldı.

 

HFA DENETİMİ

Denetimlerde bir ailenin ihtiyacı olabilecek temel gıda ürünlerinin satış fiyatlarını öncelikle not edildi. Daha sonra bu ürünlerin satış faturalarını zincir marketlerin merkezinden istendi.

 

KONTROL

Alış ve satış rakamlarını fatura üzerinden kontrolü yapılarak  gerekli görülenler bakanlığın bünyesinde bulunan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na yazı ve ekleriyle gönderiliyor.

 

CEZA

Kurul kendi yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucu fahiş fiyat yapıldığını tespit ederse 14 bin 600 liradan 146 bin 600 liraya kadar cezai işlem uygulayabiliyor.

Bu fiyatlar 2022 yılına ait. Fiyatların güncellenmesi durumunda 2023 yılında 33 bin lira ile 331 bin lira arasında fahiş fiyat cezası uygulanabilecek.

Denetimi yapılan  bir diğer konuda fiyat etiketi denetimi.

 

ETİKET DENETİMİ

 Fiyat etiketi denetiminde ilgili mevzuata uygun mu buna bakılıyor.  raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark var mı? Uyumlu değilse de ürün başına 615.- TL cezası var, ceza-i işlemi İl Müdürlüğü  uyguluyor

Bunun da cezası 2023 yılında 1371 lira olacak. İl çapında orta ölçekli Market ve zincir marketlerde denetimler  devam edecek.

 

VATANDAŞLARA ÇAGRI

Vatandaşlar  karşılaştıkları etiket ilgili şikayetleri  belgeleriyle birlikte doğrudan il müdürlüğüne , haksız fiyatla ilgili şikayetlerini HFA sistemi üzerinden veya  'Alo 175' tüketici haklarına şikayet yaparak başvuru yapabilecek.


Editör: TE Bilisim