Ramazan ayı boyunca sigara ve alkol tüketimi sağlık açısından riskli olabilir. Uzmanlar, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmanın yanı sıra, uzun süre aç kalmadan sonra sigara içmek veya alkollü içecekler tüketmek gibi alışkanlıklardan da kaçınılması gerektiğini vurguluyor. İşte detaylar...


Hastalığın derecesine göre kontrol altındaki kalp hastalarının oruç tutabileceğini belirten uzmanlar, mutlaka hekimlerine başvurmadan bir karar vermemeleri gerektiğini de vurguluyor. Ramazan öncesi uzmanlardan kalp ve damar hastalıkları olanlara tavsiyeler geldi.

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Oruç tutmanın vereceği huzur ve ziyafet sofralarına dönüşen iftar sofralarının görüntüsü heyecanlandırmaya başlarken;  kronik hastalıkları olanları ise oruç tutabilecek miyim sorusunun yanıtı endişelendirmeye başladı.

Ramazan ayında kalp damar hastalarının “oruç tutup tutamayacağına dair sorulara” çok yoğun bir şekilde maruz kalınmaktadır. Aslında kardiyovasküler (KV) hastalar için oruç tutabilir ya da tutamaz şeklinde bir genelleme yapmak doğru değildir.

Kalp hastalıkları hiçbir belirti vermeden sessizce olabileceği gibi kişinin günlük aktivitelerini engelleyecek düzeyde sorun çıkaran şikâyetlere de dönüşebileceğini belirten doktorlar;

Kalp hastalığının derecesine göre kontrol altındaki kalp hastaları oruç tutabilirler. Ancak kalp hastası olan kişinin mutlaka bu konuda kendisini takip eden doktoruna danışması gerekir. Son 1 yıl içinde kalp krizi hikâyeniz yoksa semptomları ilaç tedavisiyle kontrol altında olan kalp, damar ve yüksek tansiyon hastasıysanız doktorunuza danışarak oruç tutabilirsiniz.’ dedi.

 

Orucun Kalbe Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı bireylerde yapılan çalışmalar, orucun yararlı etkilerine işaret etmektedir. 

Örneğin, sağlıklı bireylerde Ramazan süresince ve sonraki birkaç haftalık dönemde HDL kolesterol düzeylerinin Ramazan öncesine göre arttığı, LDL düzeylerinin ise azaldığı görülmüştür. Kontrollü çalışmalarda da bu sonuçlar yinelenmiştir. Oruç, inflamasyonu da azaltmaktadır.

Doğru şekilde tutulan bir oruçta günlük kalori alınımının kısıtlanması ile insülin duyarlılığı artmakta, oksidatif strese dayanma kolaylaşmaktadır. Hatta ayda en az bir gün oruç tutanlarda bile aterosklerozun daha az olduğu bildirilmiştir.

 

Kimlerin Oruç Tutması Risklidir?

Son 1 yıl içinde yeni kalp krizi geçirenler,

Kalp hastalığına bağlı kontrol altına alınamayan şikâyeti olanlar,

Çoklu ilaç kullanımını gerektiren kalp yetmezliği olanlar,

Kontrolsüz hipertansiyon hastaları,

Kalp kapak protezi ya da artmış inme riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların oruç tutmaları sağlıklı değildir.


Editör: TE Bilisim