YALÇIN KARGI’NIN SAMİMİ HİKÂYESİ

Seyir Defteri’nin kıymetli okuyucuları bugün 27 Mart 2023  Pazartesi Kırıkkale Gürler Mahallesi’ndeyiz insanlarımızın yoğun bir şekilde geçiş yaptığı bir güzergah olan bir cadde üzerinde Simit satan Yalçın Kargı Beyefendi ile bir röportaj yapacağız.

Başar Özdemir: Yalçın Bey öncelikle merhaba röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için size teşekkür ediyorum.

Yalçın Bey nerelisiniz. Kaç senedir simit satıyorsunuz?

Yalçın Kargı: Başar Bey ben Yalçın Kargı öncelikle hoş geldiniz 1988 doğumluyum. Yaklaşık 10 senedir Kırıkkale sporun altyapısında futbol oynadım. Kaleci Yalçın diye bilirler beni altyapının tüm kademelerinde oynadım. Askere gittim, askerden geldikten sonra güvenlik sertifikası aldım. Tüpraş rafinerisinde güvenlik görevlisi olarak çalıştım sonra Kırıkkale’de hayalimde Fikret Karabudak Stadyumu’nda olsun Başpınar Stadyumu’nda olsun çocukluğumdan gelen bir su satma, çekirdek satma, simit satma gibi tecrübelerim olduğundan dolayı güvenlik işinden 10 sene önce ayrıldıktan sonra ben kendimi simit işine adadım. En az 10 senedir bu işi canı gönülden seve seve hem de işime aşık çok çok sevdiğim için bu işi 10 senedir yapıyorum. Şu an bu iş benim için ek iş değil asıl işim. Başar Bey ben kesinlikle sabahları, sabah namazından sonra besmelemi çeker görevime giderim. Saat 6:00-

07:00 sularında simitlerimi alırım toprak mahalle güven lokum önünde sıcacık, kaliteli, özel bol susamlı simitlerimi Kırıkkale  halkına sunarım.

Cumartesi- Pazar’da çocukluğumdan gelen futbol aşkından dolayı Kırıkkale spor maçı olmak üzere tüm 1. Amatör küme maçlarında stadyumda yerim hazırdır. Kırıkkale’de çok değerli ağabeylerimin isimleri bende kalsın onların eşliğinde tezgâhımızda askıda simit geleneğini devam ettiriyoruz. Tezgâhımda hiç kimseye yok demiyorum. Ayrıca Kırıkkale Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Saygılı Beyefendi’ye Zabıta Müdürümüz Sayın Koray Arslan Beyefendi’ye teşekkürü borç biliyorum.

Başar Özdemir: Yalçın Bey size samimi olarak bir şey söylemek istiyorum. Bir dönem benim de iş hayatında sıkıntılarım oldu. Bir büyüğüm bana dedi ki çalışmak ne olursa olsun onurlu bir davranıştır. Gerekirse simit sat rızkını çıkar dedi. Benim bundan sonra bir yaşam şiarım oldu. Dürüst ve doğru yoldan kazanılan bir emek her şeyin üstündedir. Bu anlamda alnının teriyle çalışan hiç bir insanı hor görmek doğru değildir. Düşüncem bu  yanlış mı? Söylüyorum Yalçın Bey?

Hiç bir insanın bir diğerini hor görmeye hakkı yoktur diyorum.

Yanlış mı söylüyorum Yalçın Bey?

Yalçın Kargı: Başar Bey bu devirde işsizlik ve parasızlık çok zor. Biz aile sorumluluğu nedir bilen insanlarız benim şahsi sorumluluğumda 3 kişiye daha vefa borcum sorumluluklarım var. Sorumluluk insana her şeyi yaptırır.

Başar Özdemir: Yalçın Bey günde kaç simit satıyorsunuz?

Yalçın Kargı: Başar Bey günde 300 simit satıyorum kendi tezgahımda akşamları da hava kararmadan 50-100 simit daha alırım. Çay ocaklarında, çocuk parklarında  o simitleri sattıktan sonra evimin ihtiyaçlarını temin edip evime giderim.

Başar Özdemir: Yalçın Bey hangi okuldan mezunsunuz?

Yalçın Kargı: Mehmet Akif Ersoy lisesini bitirdim 2003-07 mezunuyum.

Başar Özdemir: Yalçın Bey hep aynı yerde olmak bir avantaj mı? Yoksa farklı yerlerde simit satmak mı? Sizleri daha çok insana ulaştıran hangisidir?

Yalçın Kargı: Başar Bey öncelikle sabit bir yerde olmak sabit müşterileri tutmak hoş güzel bir şey. Bazen tek bir olumsuz tarafı varsa da samimiyetime dayanarak biraz veresiye ye ilgi yüksek oluyor. Veresiyenin de vermiş olduğu sıkıntılar oluyor. Çünkü biz akşam fırıncıya kuruşu kuruşuna parasını teslim ediyoruz.

Başar Özdemir: Yalçın Bey röportaj teklifimi kabul ettiniz size teşekkür ediyorum. Son olarak Kırıkkaleli hemşerilerimize söylemek istedikleriniz var ise eklemek isterim?

Yalçın Kargı: Başar Bey Kırıkkale’nin insanı cana yakın, kana yakın 10 senedir simit işindeyim hiçbir müşteriden ya da hiçbir kişiden şahsen sıkıntıya düştüğümde hepsinin sıcak ellerini yüreğimde hissettim. Ramazan ayının 1.günü satılır diye eskisi gibi 300 simit yaptırdım satılır diye en az 200 tanesi kaldı. Kırıkkale halkımız gerçekten çok duyarlı 200 simidi de askıya kaldırdı hayırsever kişiler. Kırıkkale halkı yardımlaşmada bir numara.

Başar bey sizlere de bu röportaj için teşekkür ediyorum.

Başar Özdemir: Ben sizlere teşekkür ediyorum Yalçın Bey. Seyir Defteri’nin kıymetli okuyucuları röportajımız devam ederken vatandaşlarımız simitlerini aldılar ve bu esnada röportajımıza da  şahit oldular. İlgileri için Kırıkkaleli hemşerilerimize teşekkür ediyorum.

Seyir Defteri Kırıkkale’mizin değerleriyle devam ediyor.

Saygılarımla

 


Editör: TE Bilisim