Başhekimimiz Op. Dr. Yusuf ALBAYRAK, hastanemizde ihtiyaç duyulan, son teknoloji ürünü olan tıbbi cihazların(üst düzey artroskopi cihazı ve halk arasında kemik taraması olarak bilinen kemik dansitometresi (DXA) kemik mineral yoğunluğu taraması cihazı) kurularak hastaların hizmetine sunulduğunu ve faaliyete geçtiğini belirtti.

-ARTROSKOPİ, eklemin içine bakmak anlamına gelir. Eklemin içini görmemizi sağlayan alete ise Artreskop denir. Artreskop’ta fiberoptik ışık kaynağına bağlanmış mercek ve video kamera sistemleri kullanılır. Eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek, eklem içinde meydana gelen hastalıkların, yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yöntemdir.

Artroskopi; Diz, el veya ayak bileği, omuz, dirsek, kalça ve el gibi eklemlerdeki sorunların tanı ve tedavisinde kullanılan, küçük bir kamera sistemi ile eklemlerin daha yakından ve daha net bir şekilde incelenmesine olanak vermektedir.

-KEMİK DANSİTOMETRESİ (DXA), kemik mineral kaybının ölçümünde kullanılan bir cihazdır.

Testin amacı, kemiklerin yoğunluğunu yani mineral miktarını belirlemektir. Kemiklerde mineral eksikliği veya mineral kaybı pek çok hastalığa neden olabilir. Bu hastalıkların başında ise kemik erimesi gelir.

Kemik dansitometrisi sıklıkla menopoz sonrası kadınları etkileyen ancak erkeklerde de görülebilen osteoporozun tanısında kullanılmaktadır.



Editör: TE Bilisim