Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Ayşe Avcı, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) belirlediği ilk ders olan “Çanakkale'den Gazze'ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi” temalı içeriğe sert eleştirilerde bulundu. Avcı, bu dersin pedagojik ilkelerden uzak, tamamen siyasal-ideolojik içerikte olduğunu ifade etti.

Avcı, açıklamasında şunları kaydetti:

"Ders İçerikleri Pedagojik İlkelerle Hazırlanmalı"
Eğitimde önceliğin evrensel insan hakları, demokrasi, özgürlük, barış ve kardeşlik gibi değerler olması gerektiğini belirten Avcı, “MEB’in müfredat değişikliğiyle öncelikli hedefinin iktidarın siyasal ideolojisini öğrencilere aktarmak olduğu aşikardır. Müfredat, öğrencilerin çok yönlü gelişimine katkı sağlamalı, bireycilik, milliyetçilik ve dini değerlerle yoğrulmuş içerikler dayatılmamalıdır” dedi.

"Geleceğin Sahibi Gençler, Savaşın Sorumlusu Değildir"
Ayşe Avcı, eğitim hayatına yeni başlayan birinci sınıf öğrencilerinin ve uzun tatilden sonra okula dönen diğer öğrencilerin, oluşturulmuş kötü sistemlerin sorumlusu ve muhatabı olmadığını vurguladı. Geleceğin barış, dostluk ve kardeşlik değerleri üzerine inşa edileceğine inandığını belirten Avcı, “Eğitim-Sen olarak, öğrencilere savaş yerine barış, demokrasi ve özgürlük dersleri verilmesini savunuyoruz” dedi.

"Diyanet ve Vakıfların Eğitime Müdahalesi"
Avcı, AKP’nin yıllardır eğitim sistemini milliyetçi, cinsiyetçi ve piyasacı bir ideolojiyle şekillendirdiğini öne sürerek, “Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıflar ve cemaatler eğitim sistemine iktidar desteğiyle adeta bir örümcek ağı gibi yerleşmiş durumda” dedi. Eğitim müfredatının laik ve bilimsel bir içerikte olması gerektiğini vurgulayan Avcı, “Bilimsel, sanatsal ve estetik yönden zayıf, dini referanslara dayalı bir müfredat çocuklarımıza hiçbir şey veremez” diye ekledi.

"Tarih Çok Boyutlu Anlatılmalı"
MEB’in hazırladığı ders içeriklerinin tarihsel olayları çok yönlü ve eleştirel bir şekilde öğretmesi gerektiğini belirten Avcı, “Tarih, farklı boyutları ve politik arka planlarıyla ele alınmalı. İktidarın ideolojik bakış açısına dayalı bir tarih anlatımı sakıncalıdır” dedi.

"İlk Dersimiz: Barış, Kardeşlik ve Özgürlük"
Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Ayşe Avcı, bu eğitim-öğretim yılında ilk derslerini “Barış, Kardeşlik, Demokrasi ve Özgürlük” temalı işleyeceklerini açıkladı. “Savaş, gözyaşı ve katliamların yaşandığı dünyada barış ve kardeşlik içinde bir yaşam kurmak için çabalıyoruz” diyen Avcı, öğrencilerin eleştirel düşünce geliştirmeleri gerektiğini belirtti.

Eğitim-Sen olarak, MEB’in müfredat değişikliklerine karşı çıkışlarının süreceğini belirten Avcı, öğrencilerin evrensel değerler doğrultusunda yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Eğitim-SEN