Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının bir ayda 55 bin yolcu taşıdığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, bu hatta vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.
4 Mayıs’ta ilk seferine çıkan İstanbul-Sivas doğrudan aktarmasız ekspres YHT seferleri, Kırıkkale dahil birçok önemli şehirde duruş yaparak doğu ve batı bölgelerini hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde birbirine bağlıyor. Bakan Uraloğlu, hattın önemine vurgu yaparak, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlattığımız demiryolu hamlesinin en önemli projelerinden olan Ankara-Sivas YHT Hattı’nın 26 Nisan 2023 tarihinde hizmete verilmesinin ardından Osmanlı’nın Başkenti İstanbul, Cumhuriyetimizin Başkenti Ankara ve Selçuklu’nun Dar-ül Ala’sı Sivas arasında YHT ile kesintisiz seyahat mümkün hale geldi. Sivas, İstanbul arasında Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Arifiye, İzmit’te duruş yapan YHT’ler Türkiye’nin ekonomisi, sanayisi gelişmiş kadim şehirlerini birbirine bağladı” dedi.
Kırıkkale, YHT hattının önemli duraklarından biri olarak bu projede önemli bir rol oynuyor. Kırıkkale'nin, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere ekonomik entegrasyonunu sağlayarak bölgenin ekonomik gelişimine katkı sunduğunu belirten Bakan Uraloğlu, hattın bölgedeki iş gücü mobilitesini ve turizm potansiyelini artırdığını, yerel ekonomiye canlılık getirdiğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, "YHT, İstanbul’dan Sivas’a 12 saat olan yolculuğu ortalama 7 saat 10 dakikada tamamlıyor. Modern ve yüksek teknoloji altyapısıyla göz dolduran bu hat, 4 mevsim seyir keyfi sunuyor. YHT hatlarında inşa edilen tüneller, viyadükler ve köprüler, yüksek teknoloji barındıran mühendislik harikası yapılar. Yüksek hızlı trenlerimiz, yolcularımıza konforlu yolculuğun yanı sıra internet gibi önemli hizmetler sunarak keyifli bir seyahat deneyimi sağlıyor" dedi.
Kırıkkale’nin bu hatta sahip olduğu önemli duraklardan biri olması, ilin ekonomik ve sosyal gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Bakan Uraloğlu, İstanbul-Sivas YHT hattındaki setlerin yüzde 90 doluluk oranı ile çalıştığını ve hatta bir ayda 55 bin yolcunun seyahat ettiğini belirtti.
Modern teknolojiye sahip YHT setlerinin çevreci yanı ile öne çıktığını da vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Günümüzde her bir eylemimiz karbon ayak izi bırakıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak lojistik kaynaklı sera gazı emisyonu ve hava kirliliğini azaltmak adına daha verimli ulaşım ekosistemi oluşturmak için tedbirler alıyoruz. Son 22 yılda demiryolu öncelikli politikalarımız sonucu hayatımıza giren YHT’ler enerji verimliliği ile çevre dostu ulaşım alternatifi sunuyor" dedi.
Kırıkkale’nin bu önemli projede oynadığı rol, şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sunmaya devam ediyor.
İHA