Kalehaber.net köşe yazarlarından ve Şehitler Ortaokulu öğretmeni Kamil Öcal, 2024 AYT sınavında yer alan bir biyoloji sorusundaki hatayı kamuoyuyla paylaştı. Öcal, 40 numaralı biyoloji sorusunda açık bir cümle anlamı hatası olduğunu belirtti.

Söz konusu soruda, "Bitkinin kök basıncıyla ilgili verilen bilgilerinden hangileri doğrudur?" şeklinde bir soru yöneltilmiş ve doğru cevap olarak III. yargı kabul edilmiştir. Ancak, III. yargıda yer alan "Kökten osmotik basınç artışına bağlı olarak topraktan su girişiyle oluşur" denilmiştir.’’ Oysa topraktan su girişiyle osmotik basınç oluşmaz. Osmotik basınç oluştuğu için topraktan su girişi oluşur’’

Ayrıca, Öcal, osmotik basıncın dolaylı olarak terlemeye de neden olabildiğini belirtti.  Yani 2. Yargı doğrudur. ‘’Yalnız  II seçeneği seçenekler arasında olmadığı için söz konusu  sorunun doğru cevabı yoktur. ‘’Kamil Öcal’ın bu tespiti, sınavlardaki soru kalitesinin önemini bir kez daha gündeme getirirken, söz konusu sorunun düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkezi