Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:

”Erdal İnönü’nün ölüm yıldönümü. Bir bilim adamı ve siyasetçi. Saygı değer bir politikacı ve siyasetçiydi. Onu rahmetle ve sevgiyle anıyoruz. ”

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladık. Yeni doğanlar artık iki yeni yüzyılı birlikte yaşayacaklar. Beraber olmak, birlik olmak, topumun her kesimini sıcak mesajlar vermek CHP’ye yakışır. ”

”Güzel bir resepsiyonumuz oldu. Belediye başkanlarımıza talimat verdik. bulundukları yerlerde çok güzel etkinlikler yaptılar. 750’er yakın konser verdiler, 10 milyon vatandaşa ulaştılar. ”

”Toplamda 1 milyon 182 bin ziyaretçiyi kabul etti. Bu şu anlama geliyor: Hiçbir güç Cumhuriyeti ve demokrasiyi engelleyemez. Ne olursa olsun. ”

”Beni üzen bir şey var: Yüzyıllık bir cumhuriyeti son 20 22 yıla sığdırmak ne kadar doğrudur? Demir ağlarla örülen, her tarafında fabrikalar kuran, 1940’lı yıllarda uçak ihraç eden bir Türkiye’yi nasıl 22 yıla sığdırabiliriz?

”Devleti yöneten kişi, en tepedeki kişi kendi dönemini anlattı. Cumhuriyetin kuruluş yılıyla bu dönem arasında çok büyük farklar var. Osmanlının borcunu son kuruşuna kadar ödedi. Peki bunlar ne yaptılar; koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devletini borç batağına sürüklediler. ”

”Türkiye Cumhuriyeti devletinin itibarını ayaklar altına alıyorlar. Yalvarılır mı üç kurul için? Öyle bir noktaya getirdiler ki borcun faizi kendisini geçti. ”

”Bunlar bu parlamentoda yolsuzlukla mücadele yapılmasın, savcı soruşturma ve kovuşturma yapmasın diye yasa çıkardılar.”

”Onlar her kuruşun hesabını millete veriyorlardı. Bunlar ise lüks ve şatafat içindeler. Sayıştay tamamen işlevsiz bırakıldı. Bunlar Türk Lirası’nı yerde sürüklenir hale getirdi.

”Nasıl olur da o dönemle bu dönem mukayese edilir? Cumhuriyeti kuran yiğit insanlar hiçbir gücün önünde boyun eğmediler, sadece kendi halkına hesap verdiler.”

”O dönemin Gazi meclisi bütün sorumların çözüm aracıydı. Şimdi meclis sarayın noteri gibi çalışıyor.”

”Bunlar egemen güçlerin talebi üzerine, onların tehditleri üzerine Türkiye’yi bir sığınmacı deposu haline getirdiler. O nedenle Erdoğan eskilere giremiyor. Ne diyecek ki?”

”T24’e girmeye çalıştım akşam, internet sitesi. Sonra öğrendik ki bir haber yüzünden bütün siteye erişim engeli uygulamışlar. Bir akıl tutulması.”

”Üniversitelere nefes aldırmıyorlar. Onun için Cumhuriyet nasıl bir Cumhuriyet? Boşuna söylemiyor Gazi Mustafa Kemal ‘Cumhuriyet ilimdir, fendir.’ diye. ”

”Nasıl bir cumhuriyet, herkesin yasalara uyduğu bir cumhuriyet. Milletvekili seçiliyor Can Atalay. Hala içeride. Ne gerekçeyle içeride? Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararları olmasına rağmen hakim talimatla karar aldı. bizim milletvekilimiz değil. ama nerede bir haksızlık varsa CHP haklının yanındadır. ”

”Kendi milletvekiline sahip çıkamayan bir parlamento düşünün. Acze düşmüş bir meclis başkanı düşünün. İnsan Hakları Komisyonu üyesinin ne işi var hapishanede?”

”Halkın iradesini yok sayan bir rejime demokrasi denmez”

”Zühtü Arslan Anayasa Mahkemesi Başkanı. 30 Ekim günü Cumhuriyet bayramından bir gün sonra bir açıklama yapıyor. Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyetle ilgili çok farklı tanımlar yapmıştır diyor. Bunlardan biri, ”Kimsesizlerin, kimsesidir diyor. en fazla kimsesizlerin kimsesi olma sorumluluğu yargıya aittir.’ diyor. Ama karar alınıyor uygulanmıyor. Suç işliyorlar ve bunu da kendilerine göre demokrasi sayıyorlar. Halkın iradesini yok sayan bir rejime demokrasi denmez.”

”Erdoğan’ın inanç konusunda da samimi olduğuna inanmıyorum”

”Milyonlarca insan aç ve sefil durumdadır. Saray hükümeti milyonlarca insanı bir avuç insana hizmet eder hale getirmiş durumdadır. ”

”Sırtını dayamışsan saraya düşük faizle her şeyi alıyorsun. Kime yarıyor bu, kimin işine geliyor?”

”Erdoğan’ın inanç konusunda da samimi olduğuna inanmıyorum. İnanç konusunda samimi olan insan bu kadar yoksulluğu yaratmaz ülkede. ”

”2022 Genel Uygunluk Bildirimi büyük bir ihtimalle parlamentoya geldi. Bütçe ayrılırken ödenekler yapılır. 2022 Genel Uygunluk Bildirimi’nde enteresan bir şey var. Hemen hemen her harcama diliminde artış var ama iki ödenek hiç kullanılmamış. Bunlardan biri şehit ve gazi yakınlarına ayrılan ödenek hiç kullanılmamış. neden şehit ve gazi yakınlarının sırtından tasarruf yapıyorlar. Yeteri kadar destek vermiyorsunuz ama biz yine de sizin hakkınızı savunacağız. İkincisi bağımlılıkla mücadele. Başlangıç ödeneği 2 milyar 700 milyon ödenek ayrılıyor. 700 bin lirası harcanıyor. çünkü bunlar uyuşturucu baronları kol kanat gerdikleri için bu tablo ortada. ”

”Başkenti Kudüs olan bir Filistin’i her yerde destekliyoruz”

”Filistin’de kan akıyor. Söyledik yine söylüyoruz: Başkenti Kudüs olan bir Filistin’i her yerde destekliyoruz. Beyefendi miting yapıyor. Sen muhalefet değilsin ki miting yapıyorsun. İktidarı bize devlet Filistin sorununu nasıl çözüyoruz.”

”Ben Filistin için gideceğim mücadele edeceğim diyen devrimci gençlerin bedenleri Filistin topraklarındadır.”

”’Nerede birisi varsa getirip büyükelçi yaptılar. Rüşvet alanı büyükelçi yaptılar. Cumhuriyeti kutlayamıyor bunlar.”

”İç politikaya eklemlenmiş dış söylemler var. Dış politikaları yok bunların. Dış politikaları olsa mitingde ne işi var.”

”2 Eylül 2011 Erdoğan konuşuyor: ‘Ben Gazze’deki kardeşlerimin beni beklediğini biliyorum. Ömrüm yeterse Gazze’deki kardeşlerimle buluşacağım.’ 14 nisan 2013; ‘Tarihi kesinleşti. Mayıs sonu gibi Gazze’ye gideceğim. ‘ Bir şey söylüyorsanız Dışişleri Bakanlığı bütün diplomatik ilişkileri sağlamıştır.  Nisanda böyle konuşuyor ama dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ‘gitme’ diyor. Bizimki de geri adım atıyor. 14 mayıs 2013; ‘Haziranda Gazze’ye gideceğim.’ diyor. Ne Gazze’ye gitti, ne başka bir yere. Sarayın dışına çıkmadı. Ama bol bol sahte videolar dolaştırdı ve cumhurbaşkanlığını sahtekarca kazandı.”

Editör: Müjgan BARIŞ