Kırıkkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Adliye önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, kadın haklarının korunması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için mücadelenin süreceği vurgulandı.
Kadınların hak, özgürlük ve eşitlik mücadelesinin insan hakları mücadelesinin bir parçası olduğu ifade edilen açıklamada, kadına yönelik şiddetin en büyük insan hakkı ihlallerinden biri olduğu belirtildi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve cezasızlık politikalarının, kadınları savunmasız bıraktığına dikkat çekildi.
"2024, Kadın Hakları Açısından Gerileme Yılı Oldu"
Komisyon, 2024 yılında kadın cinayetleri ve şüpheli ölümlerinin en yüksek seviyeye ulaştığını belirterek, yıl içinde 394 kadın cinayeti ve 258 şüpheli kadın ölümü yaşandığını kaydetti. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda devletin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, Aile Mahkemelerinin görevli olduğu alanlarda ve davalarda arabuluculuk ve uzlaştırma yöntemlerinin kabul edilmesinin mümkün olmadığı ifade edilerek, kadın haklarının gerilemesine neden olabilecek her türlü yasal düzenlemeye karşı çıkılacağı dile getirildi.
"İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa Etkin Uygulanmalıdır"
Komisyon, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmamasının, kadına yönelik ayrımcılığı artırdığına dikkat çekti. Kadınların özgür ve bağımsız bireyler olarak yaşam hakkını koruyacak, eğitimden istihdama, siyasetten yönetime kadar her alanda eşit temsili sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.
"Kadın Hakları, Laik Cumhuriyetin ve Atatürk Devrimlerinin Teminatıdır"
Devletin her kademesindeki yetkililer, kadın-erkek eşitsizliğini besleyen girişimleri durdurmaya, kadınların medeni haklarını tam anlamıyla kullanabilmeleri için engelleri kaldırmaya ve uluslararası sözleşmelere uyumlu politikalar üretmeye davet edildi.
Açıklamanın sonunda, kadın haklarının ve kazanımlarının geriye götürülmesine izin verilmeyeceği belirtilerek, kadına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadınların eşit, özgür bireyler olarak toplumsal yaşamda var olması için mücadelenin kararlılıkla süreceği vurgulandı.
Kırıkkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu, kadın hakları konusunda farkındalık oluşturma ve toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele etme kararlılıklarını kamuoyuyla paylaştıklarını duyurdu.