05-11.Uluslararası Her Boyutuyla Çocuk Kongresi Kırıkkale Üniversitesinde Başladı

030-1

Uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan dost ve kardeş ülkelerin üniversiteleriyle proje bazlı çalışmalar yapan Üniversitemizde, 1.Uluslararası Her Boyutuyla Çocuk Kongresi açılışı ve Prof. Dr. Barbara Carpenter’a Fahri Doktora Unvanı Tevdi Töreni yapıldı.

028

Türkiye Yüzyılı Kongre Merkezi’nde yapılan etkinliğe YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Louisiana Eyaleti Milletvekili ve Southern Üniversitesi Dış İlişkiler Dekanı Prof. Dr. Barbara West Carpenter, Blida 2 Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adel Mezough, Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic, Kuzey Makedonya Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, ABD Chicago Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sonja Feist, Romanya Apollonia Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gabriela Mihalache, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, Kosova Ukshin Hoti Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Serdan Kervan,

04

Polonya WSB Merito Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Olaf Zylicz, Endonezya Jakarta İslami Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Didi Supandi, Southern Üniversitesi Türkiye İrtibat Sorumlusu Doç. Dr. Öğretim Üyesi Osman Kandara, Southern Üniversitesi Türkiye’de Eğitim Programı Koordinatörü Dr. Mehtap Kandara, Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer, Kırıkkale İl Müftü Vekili Turan Aslanoğlu, Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi (MAAT) Müdürü Alb. Murat Gözütok, Bursa Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, il protokolü, kongreye destek veren firmaların temsilcileri, akademik ve idari personelimiz, ülkemizden ve dünyanın farklı ülkelerinden akademisyenler ile öğrencilerimiz katıldı.

018

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan ve paydaş üniversitelerin Rektörleriyle birlikte geldikleri Türkiye Yüzyılı Kongre Merkezi’nde öğrencilerimiz tarafından sıcak bir şekilde karşılandılar. Etkinliğin onur konuğu Louisiana Eyaleti Milletvekili ve Southern Üniversitesi Dış İlişkiler Dekanı Prof. Dr. Barbara West Carpenter, öğrencilerimize nezaketleri dolayısıyla teşekkür etti. Misafirlerimiz, kongre merkezi girişinde yer alan fotoğraf, geleneksel el sanatları, afiş ve kıyafet sergilerini gezerek çalışmalar hakkında öğrencilerimizden ve hocalarımızdan bilgi aldılar. Sergilerin gezilmesinin ardından 1.Uluslararası Her Boyutuyla Çocuk Kongresi açılış törenine geçildi.

07

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program; Kırıkkale’yi ve Üniversitemizi tanıtan videoların gösterimi, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Halk Müziği Grubu'nun hazırladığı müzik dinletisi ve halk dansları gösterisiyle devam etti.

Müzik dinletisi ile Üniversitemiz Halk Dansları Topluluğu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Dansları Topluluğu'nun performansı, misafirlerimizin büyük beğenisini kazandı.

Programın açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygen Çakmak yaptı. 

011019

Prof. Dr. Aygen Çakmak, konuşmasında "Sayın YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Sayın Rektörüm ve Rektör Yardımcım, değerli protokol üyeleri ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen kıymetli misafirler, 1. Uluslararası Her Boyutuyla Çocuk Kongresine hepiniz hoş geldiniz. Çocuk odaklı bilimsel ve akademik çalışmalar ile uygulamalar yürüten Türkiye'den ve yurtdışından gelen misafirlerimizi kongremizde ağırlamaktan büyük mutluluk duymaktayız. Çocuk hayatın anlamı ve en derin anlamlarından biridir. Onlar bir geleceğe yeni bir bakış, saf bir sevgi ve umut vaat eder. Mahatma Gandhi, 'Eğer bu dünyaya gerçek bir barışı öğreteceksek ve savaşa karşı gerçek bir savaş vereceksek, işe önce çocuklardan başlamamız gerekmektedir.' der. Bugün ülkemdeki çocuklar sınavlara giriyor, hayalleri var, okulları var, aileleri var. Ama Gazzeli çocuklar için hayaller de, okullar da, sınavlar da, anne babalar da artık yok! En acısı da kendileri yok... Bugün burada en değerli varlığımız olan çocuk konusunu aile, çevre bilinci, edebiyat, eğitim, felsefe, hukuk, iletişim, kütüphane, maneviyat, oyun, psikoloji, sağlık, sanat, spor, özel gereksinimli çocuklar, risk altındaki çocuklar gibi her boyutuyla ele aldığımız kongremiz; sunumlar, atölye çalışmaları ve panel oturumu ile sizlerin değerli katılımları ve katkıları ile zenginleşecektir. Kongrenin değerli bilimsel çalışmaları paylaşmak, sonuçları toplum yararına kullanmak, araştırmaları teşvik etmek gibi önemli yararları yanında güncel araştırmalara ulaşma ve çocuk konusunda farklı alanlarda çalışan meslektaşlarımızla fikir alışverişinde bulunarak bunların geleceğe dönük bilimsel projelerin geliştirilmesinde katkıda bulunacağına inanıyorum. Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan ve Rektör Yardımcılarımız başta olmak üzere, ekip arkadaşlarıma, bizi destekleriyle yalnız bırakmayan yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılarımıza, sponsorlarımıza, görevli öğrencilerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Verimli bir kongre olmasını dilerim. Saygılar sunuyorum." şeklinde konuştu. 

Geleceğin büyükleri olan çocukları merkeze alan uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Kıymetli YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, yurt içinden ve yurt dışından Üniversitemize konuk olan değerli Rektör ve Rektör Yardımcılarımız, sevgili öğrencilerimiz; hepiniz hoş geldiniz. Çocuk kongresi düzenleme düşüncesi bir yıl önce bana iletildiğinde bu seviyede ve uluslararası çapta bir çocuk kongresi yapılmadığını gördüm. Dünyanın farklı ülkelerinden ve ülkemizden 250'nin üzerinde değerli Rektör ve akademisyenin katılması, siz gençlerimizin de bu önemli kongreye ilgisi; etkinliğimizi daha güzel ve anlamlı kılmıştır. Bu çabaya önem vererek ülkemize ve şehrimize gelen paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Umarım Kırıkkale misafirperverliğinden, kültürel zenginliğimizi yansıtan müzik dinletimizden ve halk oyunlarımızdan memnun kalmışlardır. Üniversitemizde araştırma görevlisi olarak hizmet vermiş, bugün ise YÖK Yürütme Kurulu Üyesi olarak ülkemize önemli hizmetlerde bulunan Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu'na ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir'e katılımları için teşekkür ederim. Amerika Birleşik Devletleri’nin köklü üniversitelerinden olan Southern Üniversitesi ile aramızdaki bağların güçlenmesini ve Türkçe dersi verilmesini sağlayan Southern Üniversitesi Türkiye İrtibat Sorumlusu Doç. Dr. Öğretim Üyesi Osman Kandara ile eşi Southern Üniversitesi Türkiye’de Eğitim Programı Koordinatörü Dr. Mehtap Kandara’ya da ayrıca teşekkür etmek isterim. Cezayir, Bosna Hersek, Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya, Arnavutluk ve Romanya başta olmak üzere farklı ülkelerden uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşen kongremizin dünya barışına katkı sağlayan, dünyayı sevgiyle kucaklayan bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. 20 ana başlık altında dünya çocuklarıyla ilgili konular uzman isimler tarafından ele alınacak ve tartışılacak. Dünya çapında yaşanan acı olayların en büyük mağduriyetini yaşayanlar çocuklar olduğu için kalbimiz yaralı. Gazze'de İsrail saldırılarında 18 bin çocuk öldü. 22 bin çocuk annesini ve babasını kaybetti. Geçmişte Bosna'da yaşanan savaşın da en büyük mağduriyetini yine çocuklar yaşadı. Burada günümüzde çocukların yaşadığı fiziksel ve ruhsal mağduriyetlerin önlenmesi ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlamak için neler yapabileceğimizi, neleri hayata geçirmemiz gerektiğini konuşacağız. Bu yönüyle de kongremizin bizi derinden üzen sorunların çözümüne katkı sağlayacağına inanıyorum. Çocuklarımızın, torunlarımızın huzurlu, mutlu ve barış içinde yaşamalarını istemez miyiz? Hepimiz ve dünya çocukları adına faydalı bir kongre olmasını dilerim. Katılımınız için teşekkür ederim. Hepinizi saygıyla, sevgiye selamlıyorum.” dedi.

Programda konuşma yapan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, "Yurt içinden ve yurt dışından Kırıkkale Üniversitesine gelen değerli Rektör ve Rektör Yardımcıları, kıymetli katılımcılar; hepiniz hoş geldiniz. İlk göz ağrım olan Kırıkkale Üniversitesinde sizleri ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Nazik davetleri için Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan'a teşekkür ederim. Çocuklar için uluslararası çapta yapılan bu kongreyi ve hedeflerini değerli buluyorum. Uluslararasılaşma, yükseköğretimde önemli hedeflerinizden bir tanesi. Ülkemize farklı ülkelerden gelen çok sayıda öğrenci ve akademisyen var. Uluslararası öğretim elemanlarının Üniversitelerimizde yarı zamanlı çalışması, ders vermesi yönünde bir çalışmamız var. İnşallah bu projemiz hayata geçerse Southern Üniversitesinden Doç. Dr. Öğretim Üyesi Osman Kandara ve eşi Dr. Mehtap Kandara gibi değerli hocalarımız da Kırıkkale Üniversitesinde uzaktan ders verebilir. Vakitleri olursa yurt dışından gelen konuk Rektörlerimizi Yükseköğretim Kurulu'nda ağırlamak isterim." dedi.

Program, kongrenin onur konuğu Louisiana Eyaleti Milletvekili ve Southern Üniversitesi Dış İlişkiler Dekanı Prof. Dr. Barbara West Carpenter'a Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan tarafından fahri doktora verilmesi ile devam etti.  

Kendisine Üniversitemiz tarafından fahri doktora verilmesinden çok büyük bir gurur ve onur duyduğunu belirten Prof. Dr. Barbara West Carpenter, "Prestijli bir üniversite olan Kırıkkale Üniversitesinden bu fahri doktorayı aldığım için çok mutluyum. Southern Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi el ele vererek öğrencilerini hayallerin de ötesinde bir bilgi ve öğrenme yolculuğuna çıkarma sözü vermişti. Bu yolculuğa başladığımız ve bugüne kadar sürdürdüğümüz için çok sevinçliyim. Benim adıma yaptığınız her şey için hepinize teşekkür ederim." dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan; Türk ve Türkiye dostluğuna verdiği değer, Üniversitemize ve Türk yükseköğretimine sağladığı katkılar sebebiyle Prof. Dr. Barbara West Carpenter'a teşekkür ederek fahri doktora belgesi verdi ve biniş giydirdi. 

Rektörümüz, iki üniversite arasındaki dostluğun uzun yıllar sürmesini temenni ederek Prof. Dr. Barbara West Carpenter'a Türk kahvesi fincan seti hediye etti. 

Program, günün anısına toplu fotoğraf çektirilmesi ve Louisiana Eyalet Üniversitesi Prof. Dr. Eugene Kennedy’nin öğrencilere yapılan ölçme ve değerlendirmeye teknolojinin etkilerini ele aldığı açılış konferansı ile devam etti.  

Konferans sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, konferansın düzenlenmesine katkı sağlayan sponsor firmalar; Yordam, EBSCO, Kidolog, Gemini, Hiperlink, Palme ,Ravza Hurma, Özel Başaran Koleji ve Akçay Kolonya firmalarının temsilcileri ile Kırıkkale İl Müftü Vekili Turan Aslanoğlu’na sponsorlara teşekkür ederek teşekkür belgesi verdi. Kongre, panel oturumları ile devam etti.

Açılış programının ardından misafirlerimiz, Üniversitemiz Teknoparkını ziyaret etti. Teknopark Innovation HUB Eğitim Salonu’nda ağırlanan misafirlerimize Rektör Yardımcımız ve Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Başalan tarafından Teknopark’ta yapılan çalışmalar ve Teknopark’ın Üniversitemize katkıları hakkında bilgi verildi. Ziyarette ayrıca üniversiteler arasında yapılabilecek ortak çalışmalar da görüşüldü. 

Rektör Yardımcımız ve Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Başalan’ın konuşmasından sonra Kırıkkale Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ömer Varışlı, Innovation HUB Eğitim Salonu hakkında bilgi vererek Teknopark’ta yapılan ve yapılması planlanan projeleri anlattı.

Çocuk merkezinde aile, bilim, çevre bilinci, edebiyatı, sanat, sağlık, spor, felsefe, eğitim, gelişim, hukuk, iletişim, kütüphane, maneviyat, oyun ve psikoloji konularına ek olarak özel gereksinimli çocuklar, risk altındaki çocuklar, tarihsel süreçte çocuk, yaşam olayları ve çocuk konuları ana başlığı altında eş zamanlı bildirilerin sunulacağı 1.Uluslararası Her Boyutuyla Çocuk Kongresi, Cumartesi günü yapılacak sosyal etkinlik ile sona erecek.

Kaynak: Kırıkkale Üniversitesi