3 Temmuz 1997'de Kırıkkale'yi savaş alanına çeviren ve MKE Mühimmat Fabrikası'nda meydana gelen büyük patlama, şehrin tarihindeki en acı olaylardan biri olarak hatırlanıyor. Bu büyük felakette, biri işçi olmak üzere 2 kişi hayatını kaybederken, fabrika işçileri ve yakındaki evlerde oturan onlarca kişi yaralandı. Patlamanın şiddetiyle kent merkezinde 40 bin konut hasar gördü ve halk 3 gün boyunca şehir dışında konaklamak zorunda kaldı.

Temeli 1925 yılında Atatürk tarafından atılan MKE fabrikalarının 83 yıllık tarihinde daha önce de dört büyük patlama meydana geldi:

·         18 Haziran 1986: Yahşihan yakınlarındaki askeri mühimmat deposunda aşırı sıcaktan dolayı bir patlama meydana geldi. Bu olayda can kaybı olmadı.

·         Ağustos 1986: İlk patlamadan iki ay sonra meydana gelen bu patlamada, yangını söndürmeye çalışan 7 itfaiye eri hayatını kaybetti. 2.5 ton TNT bulunan binadaki kuvvetli patlamalar, kentte büyük paniğe neden oldu ve birçok işyeri ve evin camları kırıldı, deprem etkisi yarattı.

·         2 Şubat 1988: Yine mühimmat fabrikasında bir patlama meydana geldi, ancak bu sefer can kaybı yaşanmadı.

·         3 Temmuz 1997: Bu tarihte meydana gelen ve Kırıkkale'yi hayalet şehre çeviren patlamada, biri işçi olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetti. Patlamanın şiddeti o kadar yüksekti ki kentte deprem etkisi yaratmıştı.

Kırıkkale'de yaşanan bu büyük patlamalar, şehrin tarihindeki en zor anlar olarak hafızalara kazındı. Her yıl 3 Temmuz'da, bu acı olayın yıldönümünde, hayatını kaybedenler ve yaralananlar anılıyor. Kırıkkale halkı, geçmişten ders alarak gelecekte bu tür felaketlerin tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını temenni ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi