Türkiye genelinde şubat ayında etkili olan don olayları, uzun süredir devam eden kuraklık ve bazı bölgelerde artan zararlı yoğunluğu, hububat üretimini ciddi şekilde etkiliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yayımladığı "Şubat 2025 Fenolojik Değerlendirme Raporu", ülke genelindeki hububat ve bakliyat gelişimini ayrıntılı şekilde ele alıyor.
Rapora göre, 1 Ekim – 28 Şubat tarihleri arasında ülke genelinde kümülatif yağış miktarı 221,4 mm olarak kaydedildi. Bu değer, 1991-2020 dönemindeki ortalama olan 313 mm’ye göre yüzde 29, geçen yılki 336,4 mm’ye göre ise yüzde 34 daha düşük gerçekleşti. Özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu’nun bazı bölgelerinde yağışlar normallerinin yüzde 60’ına kadar geriledi.
Kırıkkale’de Yağış Yetersizliği Bitki Gelişimini Yavaşlattı
Raporun dikkat çeken bölümlerinden biri de Kırıkkale ile ilgili değerlendirmeler oldu. Kentte kardeşlenme dönemi henüz başlamazken, ocak ayında yağışların mevsim normallerinin altında kalması ve kar yağışının hiç görülmemesi nedeniyle bitki gelişimi durağan seyrediyor. Bitki kök yapısının yeterince gelişememesi, ilerleyen aylarda yeterli yağış alınmaması durumunda üretim açısından risk teşkil ediyor.
Yetkililer, önümüzdeki dönemde alınacak yağışların Kırıkkale’de hububat gelişimi açısından belirleyici olacağını ifade ediyor.
Fare ve Köstebek Zararları Artışta
Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Konya’da fare zararı yoğun şekilde devam ederken, Sivas’ta köstebek zararı gözlemlendi. Kırıkkale’de ise fare ve köstebek zararıyla ilgili açık bir ifade yer almasa da, çevre illerdeki yoğunluk nedeniyle benzer risklerin bölgeyi de etkileyebileceği değerlendiriliyor.
Raporda ayrıca, Konya’da geç yapılan ekilişlerin bitki gelişimini sınırladığı, don olaylarının kar örtüsü olmayan alanlarda minimal zarar verdiği, bitkilerin kardeşlenme döneminde olduğu ve tarla kapasitesinde su rezervinin oldukça düşük seviyelerde olduğu bilgileri de paylaşıldı.
Kırıkkale ve çevresinde tarımsal üretimle uğraşan çiftçilerin, mart ve nisan aylarında beklenen yağışlara umut bağladığı ifade ediliyor.