Kırıkkale'nin doğal zenginlikleri arasında yer alan biyoçeşitlilik, yapılan çalışmalarla kapsamlı bir şekilde tespit edildi. İlde 1398 bitki taksonu ve 932 damarlı bitki türü bulunurken, memeli, amfibi (çift yaşamlılar), sürüngen, iç su balığı ve kuş türlerinin sayıları da dikkat çekici.

Kırıkkale'de 36 memeli, 3 amfibi, 14 sürüngen, 12 iç su balığı ve 281 kuş türü tespit edilmiştir. Ayrıca, ilde 168 endemik bitki türü ve 7 endemik iç su balığı türü bulunmaktadır. Ancak, bazı türler için nesli tehlike altında olma durumu söz konusudur. Bu kapsamda, 5 memeli türü (porsuk, su samuru, nalburunlu büyük yarasa, yer sincabı, Arap tavşanı), 5 bitki türü (yurt geveni, deve lalesi, kale çıngırağı, Afyon sığır kuyruğu ve acı kır geveni), 2 sürüngen türü (benekli kaplumbağa ve tosbağa) ve 15 kuş türü (toy kuşu, sarı kamışcın, yaz ördeği, küçük akbaba, uludoğan, kadife ördek, aladoğan, kaya kekliği, bozkır delicesi, kızıl çaylak, pasbaş patka, gökkuzgun, alaca sinekkapan, büyük su çulluğu ve çamur çulluğu) tehlike altında.

Kırıkkale'de izleme çalışmaları da titizlikle sürdürülmektedir. İlde, 3 damarlı bitki türü (yurt geveni, kale çıngırağı ve minik sümbül), 3 memeli türü (karaca, vaşak ve su samuru), 3 kuş türü (şah kartal, toy kuşu ve sakallı akbaba) ve 1 sürüngen türü (benekli kaplumbağa) düzenli olarak izlenmektedir.

Kırıkkale'de tür koruma eylem planı yapılmamış olsa da, ilin dört adet özellikli alanı izlemeye tabi tutulmaktadır. Bu alanlar arasında Koçu Dağı, Behrek Dağı, Ceritkale Köyü Mağaraları ve Sulakyurt Barajı yer almaktadır. Bu izleme çalışmaları, Kırıkkale'nin doğal zenginliklerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: Tarım ve Orman İl Müdürlüğü