Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa: Medine Müdafaasının Kahramanı

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa, Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşamış ve I. Dünya Savaşı’nda Medine’yi savunarak büyük bir kahramanlık göstermiş bir asker ve diplomat olarak tarihe geçmiştir. Fahreddin Paşa, İngilizlerin kışkırttığı Şerif Hüseyin İsyanı’na karşı kutsal toprakları korumak için 2 yıl 7 ay boyunca mücadele etmiş, açlık ve hastalığa rağmen Medine’yi teslim etmemiştir. Fahreddin Paşa, aynı zamanda Kutsal Emanetleri İstanbul’a getirerek İngilizlerden kurtaran kişi olarak da bilinmektedir. Peki, Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa kimdir? İşte hayatı ve başarıları…

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa’nın Hayatı

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa’nın asıl adı Ömer Fahreddin Türkan’dır. 1868 yılında bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Rusçuk’ta doğmuştur. Babası Mehmed Nahid Efendi, annesi Fatma Adile Hanım’dır. 93 Harbi’nden sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a gelmiştir. 1888 yılında Harp Okulu’nu, 1891 yılında da Erkan-ı Harbiyye’yi bitirerek kurmay yüzbaşı olarak orduya katılmıştır. Balkan Savaşı’nda Çatalca savunmasında gösterdiği başarıyla Edirne’nin geri alınmasında rol oynamıştır. 1914 yılında Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na girmesiyle birlikte 4. Ordu’ya bağlı 12. Kolordu kumandanı olarak Musul’da görev yapmıştır. Birçok Ermeni ayaklanmasını bastırmış, 1916 yılında da Medine’ye gönderilmiştir. Soyadı Kanunu’ndan sonra Türkkan soyadını almıştır. 22 Kasım 1948 tarihinde Eskişehir yakınlarında vefat etmiştir.

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa’nın Medine Müdafaası

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa, Medine’ye geldiğinde Şerif Hüseyin’in İngilizler’le anlaşarak isyan etmeye hazırlandığını öğrenmiştir. 3 Haziran 1916 tarihinde Şerif Hüseyin ve dört oğlu, Medine çevresindeki demiryolu ve telgraf hatlarını tahrip ederek isyanı başlatmışlardır. Fahreddin Paşa, Medine’yi savunmak için hemen harekete geçmiş ve asileri geri püskürtmüştür. Medine çevresinde 100 kilometrelik bir emniyet şeridi oluşturmuştur. Ancak asilerin sayısı ve İngilizlerin desteği artmış, Mekke, Cidde ve Taif gibi önemli merkezler düşmüştür. Fahreddin Paşa, Medine’yi teslim etmeyi reddederek, kutsal toprakları korumak için direnmiştir. Osmanlı Devleti’nin Mondros Mütarekesi’ni imzaladığı 30 Ekim 1918 tarihinden sonra da Medine’yi savunmaya devam etmiştir. 72 gün boyunca açlık, hastalık ve düşman baskısı altında mücadele etmiştir. Yiyecek kalmadığı için çekirge yemek zorunda kalmıştır. Sonunda 13 Ocak 1919 tarihinde Medine’yi terk etmek zorunda kalmıştır. Böylece 400 yıldan fazla süren Türk hakimiyeti sona ermiştir.

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa’nın Kutsal Emanetleri Kurtarması

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa, Medine’yi savunurken bir yandan da Kutsal Emanetleri İngilizlerden korumak için çalışmıştır. Kutsal Emanetler, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) kullandığı eşyalar, silahlar, giysiler, saç ve sakal tüyleri gibi değerli emanetlerdir. Fahreddin Paşa, Kutsal Emanetleri Medine’den gizlice çıkararak, demiryoluyla Şam’a, oradan da gemiyle İstanbul’a getirmiştir. Böylece Kutsal Emanetler, İngilizlerin eline geçmekten kurtarılmıştır. Fahreddin Paşa, Kutsal Emanetleri İstanbul’a getirdiği için Sultan Vahdettin tarafından ödüllendirilmiş ve kendisine “Medine Müdafaası, Milli Müdafaa Kahramanı” unvanı verilmiştir. Kutsal Emanetler, bugün Topkapı Sarayı’nda sergilenmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi