Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Karar, ekonomistler tarafından öngörüldüğü gibi geldi ve Merkez Bankası, faizi beşinci kez aynı seviyede tutarak piyasaları şaşırtmadı. Banka, Haziran 2023'ten Mart 2024'e kadar politika faizini 41,5 puan artırarak mevcut yüzde 50 seviyesine yükseltmişti.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği vurgulandı. Banka, Temmuz ayında aylık enflasyonun önceki aya kıyasla sınırlı bir artış gösterdiğini, ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığını belirtti. Üçüncü çeyrek göstergeleri ise yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bu durumun enflasyon üzerindeki baskıyı azalttığını ortaya koydu.

Açıklamada ayrıca, hizmet sektöründe enflasyonun düşüşünün gecikmeli olacağı, ancak mal enflasyonunda iyileşme görüldüğü ifade edildi. Merkez Bankası, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, sıkı para politikasının yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde iyileşme yoluyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye yönelik olduğunu belirtti.

Merkez Bankası, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergileyeceğini yineledi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikasının daha da sıkılaştırılabileceği belirtildi.

Açıklamada, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği ve likidite koşullarının yakından izleneceği ifade edildi. Merkez Bankası, enflasyon hedeflerine ulaşmak için gerekli parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde kararlar alacağını ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi