Bolu Tarım ve Orman Müdürlüğü Gölköy Su Ürünleri Üretim İstasyonu'nda, nesli tehlike altındaki mersin balığının yetiştirilmesi çalışmaları kapsamında ilk denemede 55 bin yavru üretildi. Bu önemli gelişme, Kırıkkale’nin su kaynaklarına da büyük katkı sağlayacak.
Yaklaşık 20 hektar büyüklüğündeki tesiste, 400 metrekare kapalı alan, 300 metrekare üstü kapalı kontrollü 6 beton havuz, 16 bin metrekare alana kurulu 15 toprak üretim havuzu ve 25 bin 885 metrekare deşarj göleti bulunmaktadır. Tesiste, geçen yıl 5 milyon 240 bin yavru sazan üretilmiş, 109 sivriburun (Acipencer stellatus) ve 69 karaca (Acipencer queldenstaedtii) türünde mersin balığı yetiştirilmiştir. Bu yıl ise koruma altındaki tatlı su balığı mersinin 55 bin yavrusu yumurtadan çıkarılmıştır.
Tesiste görevli su ürünleri yüksek mühendisi Çağatay Oktay, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü uhdesinde yürütülen "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında 2023'te 5 milyondan fazla pullu sazan üretildiğini ve ilk defa 100 bin yavrunun satışının yapıldığını belirtti. Oktay, tesiste üretilen balıkların, müdürlüğün belirlediği program dahilinde Ankara, Eskişehir, Sakarya, Kocaeli, Kırıkkale, Düzce, Bartın, Karabük ve Bolu'daki baraj, göl, gölet ve akarsulara salındığını anlattı.
Havyarı, Eti ve Derisiyle Ekonomik Değer Taşıyor
Çağatay Oktay, 13 yaşındaki mersin balıklarının yavruyken Amasya-Yedikır Su Ürünleri Üretim İstasyonu'ndan getirildiğini aktararak, "Havyarı (yumurtası) en değerli türdür. Havyarının dışında eti de çok kıymetli olup, derisi çanta ve deri sanayisinde kullanılmakta." dedi. Oktay, mersin balığının doğal yaşam alanlarının Karadeniz, Hazar ve Azak denizleri olduğunu belirtti ve havyarının kilogramının 2 bin 500 ila 3 bin dolar arasında satıldığını ifade etti.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün talimatıyla ilk defa karaca mersin balığının deneme üretiminin yapıldığını bildiren Oktay, "19 Nisan'da anaç balıklardan yumurta ve sperm olgunluğuna ulaşmış 6 dişi ve 13 erkek karaca mersin balığı, hipofiz hormonu uygulanarak tam kontrollü üretim metoduyla sağılıp yaklaşık 5 kilogram yumurta elde edildi. Kuluçkahanede tutulan döllenmiş yumurtalardan 5 ila 7 gün içerisinde larva çıkışı başladı. Yaklaşık 55 bin larva elde edildi." diye konuştu.
Sivriburun Mersin Balığı Deneme Üretimi de Planlanıyor
Besin kesesini tüketen yavru balıkların tesiste üretilen canlı yemle beslenmeye başlandığını aktaran Oktay, "1 hafta kadar canlı yemle beslendikten sonra yavaş yavaş toz yeme alıştırılacaklar. Yaklaşık 35 gün kadar kuluçkahanede bakım ve beslemesi yapılan karaca mersin balığı yavruları daha sonra tesisimizdeki beton havuzlara nakledilecek. Tesisimizde 1-1,5 yaşına kadar büyütülecek yavruların, daha sonra markalanarak Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün belirleyeceği program dahilinde Karadeniz ve Karadeniz ile bağlantısı bulunan nehirlere salınması planlanıyor." dedi.
Oktay ayrıca, tesiste mayıs sonuna kadar sazan balığı sağımının yapılacağını, daha sonra da mevsim koşullarına bağlı olarak sivriburun mersin balığının deneme üretimine geçilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.
Kırıkkale’nin göl, gölet ve barajlarına bu balıkların salınması, bölgenin ekosistemi ve balıkçılık faaliyetleri için büyük bir fırsat sunuyor. Kırıkkale’deki su kaynaklarının zenginleştirilmesi ve sürdürülebilir balıkçılığın desteklenmesi açısından önemli bir adım atılmış oldu.
AA