4-55

"Eğitim Sen Şube Başkanı Ayşe Avcı, Türkiye'de eğitim sisteminde ve okullarda yaşanan piyasacı ve dinci kuşatmaya dikkat çekerek, çocukların geleceğinin 'MESEM' ve 'ÇEDES' üzerinden karartılmasına karşı bir uyarıda bulundu. Avcı'nın açıklamasına göre, Millî Eğitim Bakanlığı'nın patronlara ucuz iş gücü sağlamak için hayata geçirdiği Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) projesi, yüzbinlerce çocuğun emeğinin patronların hizmetine sunulmasına yol açıyor. MESEM projesiyle beraber ekonomik sorunlarla boğuşan yoksul ailelerin çocukları, okumak yerine zorunlu olarak çalıştırılmakta ve çocuk işçiliği meşrulaştırılmaktadır.

3-82

Ayrıca, iktidar eliyle derinleştirilen dinselleşme uygulamalarından biri olan ÇEDES Projesi'nin, çocukların zihinsel gelişim süreçlerine ve pedagoji bilimine aykırı olduğunu belirtti. ÇEDES Projesi kapsamında okullarda görevlendirilen imamlar, vaizler ve Diyanet'e bağlı memurların pedagoji bilgisi olmadan "manevi danışman" olarak görevlendirilmesi, laik eğitim ve çocukların üstün yararı ilkesine aykırıdır.

1-123

Eğitim Sen olarak, MESEM ve ÇEDES gibi projelerin çocukların ve öğrencilerin geleceğini karartmasına karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Avcı, tüm eğitim ve bilim emekçilerini, öğrencileri, velileri ve demokratik kamuoyunu bu mücadeleye katılmaya davet etti."

Kaynak: Eğitim-SEN