3Ebb2A60 F959 4F36 Ad42 455B45183F03Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen eğitim kapsamında geleneksel çocuk oyunlarının yaygınlaştırılması amacıyla kent genelinde 300 öğretmene eğitim verildi. Eğitimlerini tamamlayan öğretmenler görev yaptıkları okullarda çocuklara geleneksel çocuk oyunları konusunda eğitim verecek.

Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce yurt genelinde yaygınlaştırılan geleneksel çocuk oyunları sayesinde öğrenciler okul bahçelerinde farklı oyunlarla tanıştırılıyor.

F2Ef8Cfc C6B1 445F Bd3B Ce0Bbeafc0D4

Bu kapsamda Kırıkkale'de geleneksel çocuk oyunlarının daha da yaygınlaştırılması ve bu oyunların özellikle de okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencileriyle tanıştırılması amacıyla köklü bir çalışma başlatılarak önce işe öğretmenlerin eğitilmesiyle başlanıldı.

Farklı okullarda görev yapan yaklaşık 300 öğretmene 5 gün süreyle teorik ve uygulamalı eğitim verilerek öğretmenler oyunlar konusunda bilgilendirildi.

Millî Eğitim Müdürü Rıza Aydın, Kırıkkale Lisesinin çok amaçlı spor salonunda geleneksel çocuk oyunlarıyla ilgili hizmetiçi eğitimi alan öğretmenlerle bir araya geldi.

Burada bir grup öğrencinin de katıldığı oyunları izleyen Aydın, verilen eğitimlerle ilgili formatör öğretmenler Rıfat Savrun, Osman Emre Delice, Murat Uluyüz ve Yasin Demirel'den bilgi aldı, bazı oyunlara da katılarak hakemlik yaptı.

Ziyaretin ardından açıklama yapan Aydın, geleneksel çocuk oyunlarının çocukların gelişimlerine önemli katkılar sağladığını söyledi.

Kentte geleneksel oyunların her geçen gün daha da yaygınlaştırıldığını hatırlatan Aydın, "Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik belirlenen 100 geleneksel çocuk oyununun nasıl oynandığını içeren "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" adlı kılavuz kitap ve bu oyunlara ilişkin videolar okullarımıza ulaştırıldı. Bu konudaki gayretlerimiz artarak devam ediyor. Okul bahçelerimiz ve salonlarımız renkleniyor ve bu renkli alanlarda öğrencilerimiz yeni yeni oyunlarla buluşturuluyor." dedi.

D9Fadb2D Eb45 4F3D 8D20 9F4819786Ced

Aydın, kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılarak yaşatılmasında geleneksel çocuk oyunlarının etkili olduğunu belirterek, "Çocuk oyunları, çocukların etkili öğrenme ve gelişmelerine gözle görülür bir katkı sağlıyor. Oyun kuralları sayesinde çocuklar, akranlarıyla ve yaşadıkları çevredeki insanlarla daha etkili iletişim kurmayı öğreniyor, temel becerilerini de geliştirmiş oluyor. Özelliklerini fark eden çocuklar, kendilerini bu sayede geliştirmiş oluyorlar. Bugün burada eğitici formatör öğretmenlerimiz, eğitime katılan diğer öğretmenlerimize oyunların tüm detaylarını uygulamalı olarak öğretmektedirler. Hepimizin bildiği ama unuttuğumuz mendil kapmaca, sek sek, tombik, 3 taş ve 9 taş gibi oyunlar, çocukların da katılımı ile eğlenceli bir ortamda öğrenme imkanı sağlanmış oldu. Öte yandan mayıs ayı içerisinde de il genelinde çocuk oyunlarıyla ilgili bir şenlik planlamamız var. Şenlik sayesinde şehrimizde çocuk oyunları kapsamında farklı bir atmosfer yaşayacağız."

6765158C E4E9 4519 9Cbd 8Cb6480A3Cff

Aydın, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunları sayesinde çocukların dijital ortamlardan da uzaklaştıklarını ve bu sayede doğal ortamlarda daha çok vakit geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Aydın'a, Müdür Yardımcısı Hamza Aygün ve Şube Müdürü Ali Güder de eşlik etti.

Kaynak: Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlüğü