Elektro gitar, telli çalgılar grubunun en revaçta olan üyeleri arasındadır. Telli çalgılar ailesinin elektronik sesli enstrümanı, rock müzik severlerin vazgeçilmezidir. Elektronik, rock, metal, blues, caz müzik sevenlerin çokça tercih ettiği enstrüman, klasik gitardan farklı bir yapıya sahiptir. Sesi klasik gitarla kıyaslandığında robotik yapıda ve çok daha yüksek olan elektrogitar modelleri hem amatör hem profesyonel sahnelerinizin yıldızı olabilir. Bunun için elektrogitar seçerken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

Her gitar modeli, üzerinde yer alan manyetiklere ve kasa tipine göre farklı müzik tarzlarına uygundur. Diğer taraftan elektro gitarlar kendi içinde elektro, elektro klasik, elektro akustik gibi farklı modellere ayrılır. Elektro klasik gitarlar, dışarıdan baktığınızda klasik telli çalgıyla oldukça benzerdir. Elektro akustik gitarlar da tasarım açısından akustik gitarlara benzer yapıdadır. Elektro gitar çeşitleri, ses renkleri açısından birbirlerinden farklı yapıya sahiptir.

Yeni Başlayanlar ve Profesyoneller İçin Elektro Gitar Modelleri

Yeni başlayanlar için elektro gitar modelleri arasında basswood gövdeye sahip seçenekler yer alabilir. Çok yönlü ton yelpazesi bulunan gitar modellerini hard ve soft rock müzik türleri için kullanabilirsiniz. Bunun yanında pop, rock, caz müzik türlerinde de elektro gitar modellerini tercih edebilirsiniz.

Yeni başlarken müzik tarzınıza uygun tonları elde edebileceğiniz bir gitar modeli seçtiğinizden emin olmalısınız. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayabilirsiniz. Yine de endişelenmenize gerek yok. Rock müzik icra etmek istiyorsanız tercih edeceğiniz elektrogitar seçeneği, stratocaster ya da Les Paul tarzı olabilir. Rock müzik için tercih edebileceğiniz enstrümanlar genellikle kalın tonlar elde etmenizi sağlayan çift manyetik alıcılı humbucker pick-up’lara sahiptir. Bu pick-up’lar yüksek güçlü tonlar yakalamanızı sağlar.

Blues müzik tarzından hoşlanıyorsanız sıcak ve parlak tonlar elde etmenizi sağlayacak modelleri tercih etmelisiniz. Blues tarzına uygun gitar kasaları stratocaster ya da telecaster olmak üzere tasarlanmıştır. Bu müzik tarzına uygun gitar modelleri üzerinde single coil manyetikler yer alır. Single coil tek bobinden oluşan, gür sesler elde etmeyi kolaylaştıran manyetik türüdür. Notaların seslerini tek tek duymayı sağlar. Blues müziğin hareketli ve coşkulu yapısını net şekilde ifade etmeyi sağlayan gitar seçenekleri arasında Midex PPH-30BK-25AMP ön plana çıkar. Midex RPH serisinde yer alan birçok gitarı blues, rock ve caz müzik tarzları için kullanabilirsiniz.

Pop müzik için tercih edebileceğiniz gitar modelleri içinde Fender stratocaster, Gibson Les Paul gibi enstrümanlar yer alır. Pop müzik için kullanabileceğiniz gitar modelleri arasında solid body tarzı seçenekleri inceleyebilirsiniz. Single coil ve humbucker manyetiklere sahip olan gitarlar bu tarz için uygun yapıdadır. Midex RPH-30WH Maple klavye elektrogitar modelini pop müzik için tercih edebilirsiniz.

Metal müzik için tercih edebileceğiniz ağır tonlara sahip gitar modelleri, genellikle humbucker manyetiklere sahiptir. En sert ve hızlı melodiler için tercih edebileceğiniz elektrogitar modelleri, Gibson ve Jackson tarzıdır. Metal müzik için üretilen elektrogitarlar kalın bir gövdeye sahiptir. Yüksek gainli tonlar elde etmenize yardımcı modeller sayesinde metal müziğin sert yapısına uygun dokunuşlar gerçekleştirebilirsiniz. Humbucker manyetik yapısıyla istediğiniz kalın tonu elde etmenize yardım eder. Bu tarza uygun modellerden bir tanesi Midex GRX-300-BAG elektro gitar paketidir.

Caz müzik için daha hassas ve kırılgan yapıdaki modelleri tercih edebilirsiniz. Bu tarza uygun gitar modelleri hollow body olarak isimlendirilir. Ses karakteristiği olarak akustik gitara benzer yapıdaki telli çalgılar, bu müzik tarzı için uygundur. Yumuşak ve zengin tonlar elde edebileceğiniz Midex XC-300BK-EQ elektro akustik gitar caz müzik için tercih edebileceğiniz alternatifler arasındadır.

Funk müzik tarzı için tercih edeceğiniz modeller genellikle ince ve pürüzsüz ses karakteristiğine sahiptir. Standart Tremolo köprüsüne sahip elektro gitar modelleri, bu kategoride yer alır. Manyetikleri single coil olarak tasarlanmış modellerle funk müzik için ideal melodiler icra edebilirsiniz. Stratocaster ve telecaster kasa yapısına sahip olan elektrogitar modelleri bu müzik tarzı için uygun yapıdadır. Funk müzik için tercih edebileceğiniz seçeneklerden bir tanesi siyah parlak tasarımıyla dikkat çeken Midex RPH-40-BK-25AMP elektro gitar modelidir.

Elektro Gitar Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Elektro gitar seçerken ilk başta bütçenizi doğru belirlemelisiniz. Hoşlandığınız müzik tarzına uygun bir elektro gitar seçerken yukarıdaki teknik detaylara dikkat etmelisiniz. Sonrasında sizi tatmin edecek ses kalitesine sahip gitar modelini bulmalısınız. Bütçenizle ve gitarın kalitesi arasında bir denge olmalıdır. Bu nedenle başlangıçta fiyat performans ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Gitarın kalitesini anlamak için manyetik, köprü, sap gibi kısımlara dikkat etmelisiniz. Amfinizin güç özelliklerini ve gitarla uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Piyasada bilinen ve güvenilir markaların ürünlerini tercih etmelisiniz. Başlangıç seviyesi için gitar tercih ederken işin profesyonellerine danışabilirsiniz. Bu sayede gereğinden fazla para harcamadan piyasada yer alan kaliteli elektro gitar modellerini bulabilirsiniz.

Elektro Gitar Nasıl Çalınır?

Müzik tarzınızı belirlediniz ve enstrümanınızı aldınız! Sıra öğrenmeye geldi! Şimdi temel seviyeden başlayarak elektro gitar öğrenme teknikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Temel gitar çalma teknikleri, size başta kolay şarkıları çalmak için güzel bir köprü görevi görür. İlerleyen süreçte daha ileri çalma teknikleri konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu, tamamen ne sıklıkta gitar çaldığınızla ve nasıl bir eğitim aldığınızla ilgilidir. Elektro gitarlarda ses karakteristikleri farklı olduğu için çalış stilleri de farklıdır. 

Elektro Gitar Bölümleri ve Sese Etkisi

Elektro gitarın nasıl çalınacağını öğrenmeden önce kısaca gitar bölümlerinden bahsetmek yerinde olur. Elektro gitar gövde ve saptan oluşur. Gövde üzerinde bazı tuşlar ve düğmeler var. Sesin açılmasını ve kapanmasını sağlayan volüm ve ses karakteristiğini etkileyen (bas ve tiz) tuşlar yer alır. Elektro gitar nasıl çalınır? Öncelikle elektro gitarı klasik gitardan ayıran en temel fark elektro gitar modellerinin çelik tellerden oluşmasıdır. Ses manyetikler yardımııyla amfiye iletilir ve çok yüksek bir tonda duyulur. Elektro gitar büyük oranda penayla çalınır.

Elektro Gitar Çalış Teknikleri

Elektro gitar çalış teknikleri penayla ve parmakla olmak üzere iki ayrı şekilde gerçekleştirilir. Pena, elektro gitar tellerinden daha etkili ses çıkarmak için kullanabileceğiniz gitar aksesuarlarından biridir. Penayı tellere vuracağınız elinizin başparmağı ve işaret parmağı arasında tutulur. Çalmaya başlamadan önce doğru tutuş ve duruş pozisyonu son derece önemlidir. Vuruş yapacağınız eli köprünün arka kısmına dayamanız gerekir. Bu doğru duruşu gerçekleştirdikten sonra tellerden ses alabilirsiniz. Tellere alt ve üst vuruşlar yaparak onlardan ses elde etme çalışmaları yapabilirsiniz.

Alıştırma yaparken en alt tele sürekli bir aşağı bir yukarı vuruş çalışması yapın. Bunu düzenli olarak bir üst tele çıkarak devam ettirin. Bu sırayı takip ederek bir-iki-üç-dört şeklinde iki kez tekrarlı ritimler halinde çalabilirsiniz. Bir yukarı bir aşağı çıkıp inerek pena çalma alıştırmasını 5 dakika boyunca aralıksız şekilde yapmalısınız.

Alıştırma yaparken en sağdaki perdeden başlayarak sola doğru her perdeye bir parmak gelecek şekilde en alt tele yerleştirin. En solda serçe parmak ondan sonraki perdelerde sırayla yüzük, orta ve işaret parmak olmalıdır. Başparmağınızı da gitarın arkasında orta bir noktada yer alacak şekilde konumlandırmalısınız. Perdelere basarken parmakların ucunu bastırmaya özen göstermelisiniz. Bu örnek çalışma stilini kendi kendinize deneyebileceğiniz gibi bir profesyonel destek alarak çalış tarzınızı iyileştirebilirsiniz. Özellikle enstrümana yeni başlıyorsanız birebir eğitim almanız, olası hataları önlemenize de yardım eder. Enstrümanı doğru şekilde öğrenmek istiyorsanız fiziki ya da online elektro gitar dersleri alarak ilerleyebilirsiniz. Gitarınızı satın aldığınız merkezden ya da güvenilir bir müzik kursundan elektro gitar eğitimi alabilirsiniz.

En İyi Elektro Gitar Markaları

En iyi elektro gitar markaları, bütçenize, hoşlandığınız müzik tarzına, alacağınız ses kalitesine göre belirleyeceğiniz bir listeden oluşur. Tasarımı, tuttuğunuzda aldığınız haz, gitar seçiminde önemlidir. Piyasada ses kalitesi iyi, ev amfisiyle eş zamanlı kullanabileceğiniz elektro gitar markaları arasında Maxword ve Midex yer alır. Tellerin yüksekliği ve tutuş açısından sunduğu kolaylıklarla bu markaların modern ve şık tasarımlı elektro gitarlarını keyifle kullanabilirsiniz. Strat kasa ve kesik kasa modelleriyle severek kullanacağınız gitar seçeneklerini rahat bir şekilde çalabilirsiniz.

Elektro Gitar Tavsiye

Elektro gitar tavsiye seçenekleri arasında Maxword güvencesini yansıtan ses karakteristiği açısından zengin alternatifler sunan modeller yer alır. Ihlamur ağacı gövde, akçağaç klavye, sabit köprü tasarımıyla DE-150 serisi markanın ses kalitesi yüksek ürünleri arasında yer alır. 3 yollu switch, bir ton bir volüm iki adet humbucker manyetik sayesinde sesi farklı tonlarda ve kanallarda çalabilirsiniz.

Maxword Grade ve TLX serilerini de DE-150 serisinde olduğu gibi ful set şeklinde satın alabilirsiniz. İçeriğinde yer alan çok kanallı ses ayarları ve amfiler sayesinde gitarları, daha yüksek sesle çalabilirsiniz. Pena, amfi, gitar askısı, akort cihazı, capo gibi kullanışlı gitar aksesuarlarını da bu gitar setleri içinde bulabilirsiniz.

Elektro Gitar Aksesuarları Nelerdir?

Elektro gitar aksesuarları, enstrümanı daha etkili ve kolay şekilde çalmanız için tasarlanmış ekipmanlardır. Amfi, sesi daha yüksek almanızı sağlamak amacıyla kullanabileceğiniz bir adet yükselticidir. Gitarınızı korumaya yardımcı softcase, ses bağlantı kablosu, temizleme mendili, burgu çevirici gibi çeşitli aksesuarları da enstrümanla birlikte satın alabilirsiniz. Elektro gitarlarda ses karakteristiğini büyük ölçüde etkileyen ekipmanlar ise manyetiklerdir. Genel olarak humbucker ve single coil olmak üzere iki çeşit manyetik olduğunu görebilirsiniz.

Gitar Manyetikleri ve Özellikleri

Gitar manyetikleri en yaygın olarak humbucker ve single coil olmak üzere ikiye ayrılır. Humbucker gitar manyetikleri iki bobinli, sesi daha az gürültüyle elde etmeyi sağlayan yapılardır. Single coin manyetikler, tek bobine sahiptir. Bu model daha fazla dip ses yakalayabilir. Daha gürültülü çalışır. Single coil manyetik modelleri, daha düşük çıkış voltajına sahiptir. Genellikle stratocaster ve telecaster gitar modellerinde kullanılır.

Humbucker manyetikler, iki single manyetiğin ters fazla, mıknatıslı ters kutuplu şekilde bağlanmasıyla dip gürültüsünü filtreleyen yapıya sahiptir. Single manyetiklere oranla daha yüksek ses çıkışına sahiptir. Gitar modelinize uygun manyetik seçerken humbucker ya da single seçenekleri tercih edebileceğiniz gibi bir üçüncü seçeneği daha değerlendirebilirsiniz. Hem single hem de humbucker olarak kullanabileceğiniz manyetikleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Elektro gitar manyetikleri konusunda profesyonel görüş alarak karar verebilirsiniz.

Elektro Gitar İçin Pena Seçimi

Elektro gitarınız için pena seçerken aksesuarın kalınlığının ses yapısını etkileyeceğini unutmamalısınız. Bazı ful set gitarlar içinde size pena da hazır olarak gelir. Bu noktada kalitesine bağlı olarak satın aldığınız setten çıkan penaları uzun yıllar kullanabilirsiniz. Farklı kalınlıktaki penaları deneyerek sevdiğiniz ses karakteristiğini bulabilirsiniz.

Tiz sesler elde etmek için ince, kalın sesler elde etmek için kalın penalar tercih edebilirsiniz. Penanın yüzeyi pürüzsüz ve tutuşu kolay olmalıdır. Penalar: ahşap, naylon, plastik, metal gibi çeşitli malzemelerden üretilebilir. Önemli olan penanın kaliteli bir şekilde üretilmesidir.

En yaygın kullanılan penalar plastik olanlardır. Zapt etmesi ve vuruşu keyiflidir. Metal olanları çalmak biraz daha zordur. Doğal malzemelerin her zaman bir avantajı bulunur. Daha doğal ve sıcak sesler elde etmenizi sağlar. Bu nedenle ahşap pena seçenekleriyle daha sıcak tonlar elde edebilirsiniz. Naylon penalar, hafif olması bakımından gitarı en kolay çalmayı sağlayan pena türüdür. Güçlü ses elde etmek istediğinizde daha sert penalar kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bütün penalar arasında sertlik seviyesi ve tutuş kolaylığı açısından plastik olanlar daha uygundur.

Elektro Gitar İçin Amfi Nasıl Seçilir?

Gitar amfisi satın alırken gitarınızın modeline uygun olduğundan emin olmalısınız. Amfiler, farklı güç özelliklerine sahiptir. Ev stüdyonuzda çalacaksanız daha düşük güce sahip olanları tercih edebilirsiniz. Profesyonel kayıtlar, stüdyolar ve sahneler için alacaksanız gücü oldukça yüksek modelleri tercih edebilirsiniz.

Ortalama bir amfi modeliyle de gitarınızdan oldukça güçlü sesler elde edebilirsiniz. Müzik sektörünün güvenilir ismi Midex, elektrogitar amfisi modellerinde 25 Watt, 30 Watt, 50 Watt güç özelliklerinde seçeneklere sahiptir. Elde etmek istediğiniz ses gücüne uygun olarak amfinizin hangi güçte olması gerektiğine karar verebilirsiniz.

Diğer Elektro Gitar Aksesuarları

Diğer elektro gitar aksesuarları arasında: gitar askıları, teller, burgu çeviriciler, akort cihazları, taşıma çantaları, stantlar yer alır. Elektro gitar aksesuarları arasında yer alan teller, olmazsa olmazdır. Çok sık çalınan gitar modellerinin telleri kısa sürede eskir. Bu durumda daha kısa sürede değiştirilmeleri gerekir. Omuz askısı, sahne performanslarında ayakta gitar çalmayı mümkün hale getirmek için tercih edebileceğiniz parçalardan biridir. Bütün bu gitar aksesuarlarını gitar modelinize de uygun olarak Midex ve Maxword güvencesiyle satın alabilirsiniz.

Elektro Gitar Modelleri ve Fiyatları

Elektro gitar modelleri, kesimleri, renkleri, kasa ve klavye özelliklerine göre çeşitli yapılara sahiptir. Bu çeşitlilik, farklı tarzlardan hoşlanan kişiler için seçim yapma şansını kolaylaştırır. Daha fazla alternatif arasından kendi tarzınıza uygun modelleri inceleyerek bir tanesi üzerinde karar kılabilirsiniz. Hem sivri hem yuvarlak kesim şekilleriyle ön plana çıkan kesik kasa, strat, telecaster gibi tarzlar arasından gözünüze hitap eden modeli tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda elinize yakışan, çalmaktan keyif alacağınız modeli seçtiğinizden emin olmalısınız. Gitarın ağırlığı, ses kapasitesi, manyetik türü gibi özelliklere dikkat ederek seçim yapabilirsiniz. Tercih ettiğiniz modelin özellikleri elektro gitar fiyatları konusunda belirleyicidir. Elektro gitar seçenekleri hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: Reklam