Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Kiev Rejimi Suçları Özel Temsilcisi Rodion Miroşnik, Ankara’daki Rus Evi’nde düzenlenen “Ukrayna Krizi: Doğuşu ve Çözüm Yolları” başlıklı etkinlik sonrasında Türkiye’nin arabuluculuk rolü, Avrupa’nın tutumu ve ABD ile yeniden kurulan diplomatik temaslara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Arabuluculuk Çabalarına Destek

Miroşnik, Türkiye'nin Ukrayna krizine yönelik arabuluculuk çabalarına olumlu yaklaştıklarını belirtti. Türkiye’nin çözüm sürecine sunduğu her türlü öneriye değer verdiklerini ifade eden Miroşnik, “Türkiye’nin tüm tekliflerine dikkatle bakıyoruz ve bu sürece katılmaya hazırız. Türkiye ile Rusya arasında güçlü bir diyalog var ve bu ilişkiler, iş birliğimizin sürdüğünü gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bugün görüşmeler gerçekleştirdi” dedi.

Rus yetkili, Türkiye’nin bölgesel istikrarın sağlanmasında aktif bir arabulucu rolü üstlenmesine olumlu baktıklarını vurgulayarak, bu tür diplomatik girişimlere açık olduklarını dile getirdi.

Rusya ve ABD Arasında 3 Yıl Sonra Yeniden Temas

Rusya’nın, 3 yıl aradan sonra ABD ile yeniden diplomatik iletişime geçtiğini açıklayan Miroşnik, "Rusya ile ABD arasındaki diyaloğun yeniden başlatılmasına sıcak bakıyoruz. Uzun süren sessizliğin ardından, Putin ve Trump arasındaki görüşmelerin gerçekleşmesiyle yüz yüze temas konusunda mutabakata varıldı" dedi.

Mevcut ABD yönetimiyle daha verimli bir diyalog kurulabileceğine inandıklarını belirten Miroşnik, Rusya’nın uluslararası ilişkilerde yeni bir dönem başlatma niyetinde olduğunu ifade etti.

Avrupa’nın Tutumu ve Batı’nın Ukrayna Politikası

Miroşnik, Avrupa ülkelerinin Ukrayna krizindeki tutumuna da değinerek, bazı ülkelerin gerginliği artırmaya yönelik hareketlerinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. “Batı’nın Ukrayna’ya yönelik radikal bir desteği var. Avrupa’daki bazı ülkeler ve Avrupa Birliği, Rusya ile diyalog kurmamızı engellemeye çalışıyor. Ancak bu yaklaşımlar, barış yerine çatışmayı körüklüyor” ifadelerini kullandı.

Rus yetkili, Amerika’nın kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ve bu süreçte Avrupa ülkelerinin desteğine ihtiyaç duymadığını vurguladı. “Amerika'nın kendi hedefleri var ve bunları gerçekleştirmek için Avrupa’nın yardımına gerek yok. Ancak geçmişe dayanan derin bağlantılar nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinin fikirlerini değiştirme konusunda etkili olabilirler” dedi.

Türkiye, Krizin Çözümünde Kritik Bir Rol Üstleniyor

Miroşnik’in açıklamaları, Ukrayna krizine yönelik diplomatik çözüm arayışlarının hız kazandığını ve Türkiye’nin bu süreçteki etkisinin giderek arttığını gösteriyor. Türkiye, hem Rusya ile olan güçlü ilişkileri hem de uluslararası diplomasi alanındaki etkin rolüyle, bölgesel barışın sağlanması adına önemli bir aktör olarak öne çıkmaya devam ediyor.

Kaynak: BHA