Doğu Karadeniz Bölgesi, 2024 yılında su ürünleri ihracatında büyük bir başarıya imza attı. Bölgeden yapılan ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 22 artışla 216 milyon 623 bin dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, geçen yıl 28 ülkeye toplam 35 bin 595 ton su ürünü ihraç edildi.
En Çok İhracat Rusya’ya
Bölgenin en büyük ihracat pazarı olan Rusya Federasyonu'na 2024 yılında 25 bin 11 ton su ürünü gönderildi ve bu satışlardan 147 milyon 598 bin dolar gelir elde edildi. Rusya'ya yapılan ihracatta miktar yüzde 14, değer ise yüzde 23 oranında artış gösterdi. Vietnam ve Belarus da ihracatta öne çıkan diğer ülkeler arasında yer aldı. Vietnam’a 21 milyon dolar, Belarus’a ise 17 milyon dolar değerinde su ürünleri ihraç edildi.
Litvanya, Bulgaristan, Filipinler, İspanya, Kenya ve Azerbaycan gibi birçok ülke de Doğu Karadeniz’den su ürünleri alan ülkeler arasında yer aldı. Bölgenin ihracat başarısı, Türk somonundan deniz salyangozuna, balık unundan balık yağına kadar geniş bir ürün yelpazesiyle sağlandı.
Trabzon’a İhtisas OSB Talebi
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz’in su ürünleri potansiyelini artırmak için Trabzon’da bir su ürünleri ihtisas organize sanayi bölgesinin (OSB) kurulmasının önemine dikkat çekti. Gürdoğan, bu projenin hayata geçirilmesinin bölgedeki üretim kapasitesini ve ihracat gelirlerini artıracağını belirtti.
"Su ürünlerinde büyük bir başarı yakaladık ancak bu potansiyelin tam anlamıyla değerlendirilmesi için organize sanayi bölgesi kurulması şart. Ayrıca, soğuk zincir ihtiyacını karşılamak adına Trabzon Havalimanı yerleşkesindeki atıl PTT binasının, soğuk hava deposu olarak tahsis edilmesini talep ediyoruz." diyen Gürdoğan, bu projelerin bölgedeki ihracatçıların rekabet gücünü artıracağını ifade etti.
2025 Hedefi: Daha Yüksek İhracat
Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2025 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi’nin su ürünleri ihracatında daha yüksek hedeflere ulaşmayı planladığını belirtti. Bölgedeki altyapı sorunlarının çözülmesi ve yeni projelerin hayata geçirilmesiyle ihracat rakamlarının daha da yükseleceği öngörülüyor.
Bölgedeki ihracatçıların taleplerinin hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, "Bu fırsatları değerlendirirsek Doğu Karadeniz, Türkiye’nin su ürünleri ihracatında lider bölge olabilir" dedi.