Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde bulunan ve "Fişekhane" olarak bilinen tarihi yapı, önemli bir kültürel miras olarak günümüzde de dikkat çekiyor. Bozkurt Mahallesi, Zühtü Pehlivanlı Caddesi No:63 adresinde yer alan bu yapının tarihi ve mimari özellikleri, geçmişin izlerini günümüze taşıyor.

Yapım ve Kullanım Tarihçesi

Fişekhane, 20. yüzyılda inşa edilmiş ve orijinal olarak Milli Mücadele yıllarında fişek fabrikası olarak kullanılmıştır. Bugün ise öğretim kurumu olarak hizmet vermektedir.

Mimari Özellikler

Kırmızı Ankara taşından yapılmış olan bu yapı, bahçe içinde üç katlı bir binadır. Birinci kat bodrum olmak üzere toplamda üç katlıdır. Caddeye bakan ön cephede, merdivenli girişin ardından dört benzeri başlıklı sütunlu bir sundurma bulunmaktadır. Sütunların serbest olan yüzü düz, ortası kesik altı köşeli taş, altı kemerlidir. Sundurmanın üzerinde, giriş kapısı çevresi yatay üstleri silmeli bir çerçeveye alınmıştır. Ahşap kapının üzeri, nebat motifleriyle bezeli olup, üstteki kilit taşı üzerinde horoz kabartması vardır. Ön cephede, yan pencerelerden alınan üçer pencere bulunmaktadır. Pencereler dikdörtgen olup üzeri kemerlidir.

Üst katta, ortada aynı sundurmanın devamı, daha az yüksek olmak üzere yapılmıştır. Burada küçük sütunlar kemerleri taşımakta, üstte üçgen alınlık yer almakta ve alınlık oyma bezemelidir. Dikdörtgen yapının dar cephelerinde her katta sağır kemerli pencereler bulunmaktadır. Ortada pencere sağırdır. İki kat üstünde, yan cephede üçgen alınlık ve iki alınlıkta da ikişer küçük pencere vardır.

Tarihsel Kullanım

Binanın tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Askeri depo olarak kullanılmaktayken, 1907 yılında fişek fabrikası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Milli Mücadele yıllarında 1921'den 1923 yılına kadar top ve tüfek mühimmatı üretilmiştir. İstiklal Savaşı'nda, günde 50.000 silah mermisi üretecek şekilde çalışmıştır. Savaştan sonra görev dışı kalan mühimmat imalathaneleri, imalathanelerin Ankara'ya taşınmasından dolayı zamanla başka amaçlarla kullanılmamıştır.

Keskin'de yer alan bu tarihi yapı, bugün de öğretim kurumu olarak işlevini sürdürmekte ve geçmişin değerli izlerini taşımaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi