Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), bu yılın sonunda La Nina hava olayının gerçekleşme olasılığının yüzde 60 olduğunu duyurdu. Ekim 2024 ile Şubat 2025 arasındaki dönemde etkili olması beklenen La Nina, özellikle Pasifik Okyanusu’nun ekvatoral bölgelerinde okyanus yüzey sıcaklıklarının düşmesine, rüzgar, basınç ve yağış düzenlerinde değişikliklere yol açıyor.

WMO raporunda, La Nina olayının etkilerinin yoğunluğuna ve süresine bağlı olarak farklılık gösterebileceği belirtildi. Tropikal bölgelerde El Nino'nun tersi bir etki gösteren La Nina, soğuk hava dalgaları ve kuraklık gibi sonuçlar doğurabiliyor.

Kirikkaleye Ne Zaman Kar Yagacak

Kırıkkale İçin Dondurucu Soğuklar Bekleniyor mu?

Kırıkkale’de normalde kış ayları soğuk geçse de son yıllarda yoğun kar yağışı nadiren görülüyordu. Ancak WMO’nun açıklamalarına göre, La Nina'nın Türkiye'yi de etkilemesi durumunda Kırıkkale’de dondurucu soğukların hakim olabileceği tahmin ediliyor. Özellikle kar yağışının artabileceği ve hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düşebileceği düşünülüyor.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, La Nina'nın küresel sıcaklıklarda kısa vadeli bir düşüşe neden olabileceğini ancak uzun vadede sera gazları sebebiyle küresel ısınma eğiliminin devam edeceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi