Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde bulunan Acısu Aile Mezarlığı’nda, belediye borçlarına karşılık cenazelerin üzerinde haciz olduğu ortaya çıktı. Vatandaşların büyük tepkisine neden olan bu durum, ilçede derin bir üzüntü ve öfke dalgası yarattı.

2019 yılında göreve gelen bir önceki belediye yönetiminin hatalı ve bilinçsizce yürüttüğü çalışmalar sonucunda Yahşihan Belediyesi ciddi bir borç yükü altına girdi. Bu borçlar, ilçede bulunan Acısu Aile Mezarlığı’ndaki mezar parsellerinin bile icraya verilmesine yol açtı. Tapu Müdürlüğü’nde Yahşihan Belediyesi adına kayıtlı olan mezar parselleri, 2022 yılından bu yana alacaklılar tarafından icraya verilmiş durumda. Bugün itibariyle mezarlıkta, 402 bin Türk Lirası değerinde toplam 26 icra dosyası bulunuyor.

Özellikle 2024 yerel seçimleri sırasında, dönemin belediye başkanının mezarlık içerisine yaptırdığı Taziye Evi’ni övücü reklamlarla tanıttığı ve "Ölüsüne saygısı olmayanın, dirisinden hayır gelir mi sandın?" sözleriyle gündeme geldiği hatırlanıyor. Ancak bugün ortaya çıkan bu skandal, o sözlerin aslında kendi yönetimine yönelik bir özeleştiri olduğunu düşündürüyor. Mezarların üzerinde haciz olduğunu öğrenen vatandaşlar, şaşkınlıklarını ve öfkelerini dile getirdiler.

Bir vatandaş durumu şu sözlerle ifade etti: "Taziye Evi projesini çok beğenmiştik, muhaliflerini kötülerken meğer mezarlıklarımızı satıyormuş, ruhumuz duymamış. Çok tedirginiz. Her gittiği yerde mezarlık alanı satış reklamı yapıyordu. Bu vatandaş nerden bilsin yalan olduğunu. Orada sadece ailemiz yok, bu vatan için canlarını feda etmiş şehitlerimiz, hakkın rahmetine kavuşmuş gazilerimiz, değer verdiğimiz büyüklerimiz, ilçemizin genci yaşlısı herkes var. Ne yapacağız bilmiyorum. Yahşihan Belediye Başkanı Sayın Ahmet Sungur ve yeni yönetimin bizleri bu durumdan kurtarmasını bekliyoruz."

Yahşihan’da yaşanan bu olay, ilçede büyük bir tartışma konusu yaratmış durumda. Vatandaşlar, yeni yönetimin bu krizi nasıl çözeceğini merakla bekliyor. Şehitlerin, gazilerin ve aile büyüklerinin kemiklerinin sızlamasına neden olan bu durumun nasıl bir sonuca varacağı ise büyük bir merakla takip ediliyor.

Kaynak: Yahşihan Belediyesi