Nefes almayı sadece soluk alıp vermek zannetmek, ne bulursak yemeyi beslenmek zannetmeye benzer... Evet bu cümleye bir kitapta denk gelmiştim, çok doğruydu. Bizler nefesin zaten hep orada olduğunu düşünüyoruz ve nasıl, ne kadar aldığımızın, yeterli alıp almadığımızın öneminin farkında bile değiliz. Nasıl nefes alırsak öyle yaşıyoruz yada nasıl yaşıyorsak öyle nefes alıyoruz. 


Yapılan  bir araştırmaya göre; Dünyada yaşayan insanların %90’ı solunum sistemlerinin %30’unu kullanmakta olduğunu söylüyor. Yani bu ne  demek oluyor %30 sağlıklı %30 başarılı  ve % 30 mutluyuz. Özetle, nefesimiz ve onu alışveriş şeklimiz, hayatımızla ve onu yaşayış şeklimizle derin bir bağlantı içinde. Vücudumuzun yapı taşları olan hücrelerimize oksijen nefes yoluyla alınıyor. Bedenimiz kendini nefes yolu ile yeniliyor ve yine yediğimiz yiyeceklerden, kullandığımız temizlik malzemeleri ve kozmetik ürünlerinden aldığımız toksinlerin büyük bir bölümü (%70’i) vücudumuzdan nefes yolu ile aldığımız oksijenle dışarı atılıyor.


Doğru nefes hayattır!


Derin ve tam nefes iç organlar ve karın kaslarına masaj yapıyor, güçlendiriyor. Doğru nefesini öğrenen kalp hastaları kalp sağlıklarını önemli ölçüde iyileştirebiliyorlar. Yüksek tansiyon, endişe ve stres bilinçli nefes alma ile hafifletilebiliyor. Hücre yapısı içerisinde oksijen oranı yüksek kan hücre yenilenme hızını arttırıyor. Bağışıklık sisteminiz güçleniyor, hücreleriniz optimal hızda yenilendiği için yaşlanma prosesi geriliyor, bedeninizin kendi kendini iyileştirme süreci hızlanıyor. Doğru nefes almak; bütün bu yetersiz solunum sorunlarını ortadan kaldırabileceği gibi hayat kalitesini de arttıracaktır. ”Doğru nefesin olmazsa olmaz standartlarını öğrenerek gelin birlikte %100 sağlıklı, başarılı, mutlu olabilmek için nefesimize yeniden merhaba diyelim.


Nefesin mucizesi burada başlıyor. Bu bizim zaten bildiğimiz bir şey sadece hatırlamamız gerekiyor. Doğru nefes almanın standartları:

1- Diyafram kasını kullanmak.

2- Nefesi sadece  burundan alıp burundan vermek.

3- Dakikada alınan nefes sayısını 8'nin altına indirmek                     


DİYAFRAM  NEDİR: Göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran diğer bir adıyla karın kasıdır. Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir. Soluk alırken; diyafram kası düzleşir, göğüs boşluğunun hacmi artar, iç basınç düşer ve akciğere hava dolar. Diyafram kası tam fonksiyonel kullanıldığında akciğerlere 2500cc -  3000cc hava doldurulur. Bu da akciğerlerin alabildiği en yüksek hava miktarıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijenin alınmasında ilk sırada yer  alan organlardan biri olan  diyafram yani (karın)kası doğduğumuzda kullandığımız ama daha sonra unuttuğumuz bir nefes alma biçimidir. Doğru nefes alıp verme ancak diyaframın doğru işlev göstermesi ile yapılabilir. Göğüs ve karın (diyafram) tipi olmak  üzere iki farklı şekilde nefes alıp verilir. 


Diyafram nefesini öğrenmek isteyen bir kişinin, öncelikle kendi farkındalığını yaşamak adına nasıl nefes alıp verdiğini belirlemesi gerekir. Bunun çok basit bir yolu vardır. Omuzlar geride ve sırt dik bir şekilde oturun, bir elinizi göğsünüze ve bir elinizi de karnınıza koyun. Birkaç defa, kendi bildiğiniz şekilde derin nefes alıp verin. Bu esnada hangi elinizin hareket ettiğini gözlemleyin. Her nefes alıp verme sürecinde göğüsteki (üstteki) eliniz hareket ediyorsa diyafram tipi nefes alıp vermeyi öğrenmeye ve geliştirmeye ihtiyacınız var demektir. 


Haftaya bir sonraki yazımda buluşmak ümidi ile hoşçakalın.



Makbule Pekdoğan