Bir memleketli nasıl olunur? Bu sorunun cevabını bir türlü bulamadım.  ‘’Doğduğun yer mi, doyduğun yer mi?,, memleketim bilemedim. Her ne kadar, bir memleketli olmaya çalıştımsa da, bu sefer de kendini o memleketli sananlar tarafından kabul görmedim. Bunu daha açık misaller ile açıklamaya çalışayım.

Mesela, Kırıkkale’ye geleceksin, yerleşeceksin, bütün emeğini, enerjini Kırıkkale için harcayacaksın. Çocukların Kırıkkale’de doğacak, okuyacak, iş, güç sahibi olacak, evlenecek, dost ve ahbaplar sahip olacaksın amma bütün bunlara rağmen birileri çıkacak sen Erzurumlusun, Vanlısın, Konyalısın diyecek. Hâlbuki senin Erzurum, Van ve Konya ile hiçbir bağın kalmamıştır. Fakat Kırıkkaleli de olamazsın.

Evet, Kırıkkale’ye geleceksin, işyerleri kuracaksın. Bütün sermayeni harcayıp Kırıkkale’ye yatırım yapacaksın. Onlarca belki de yüzlerce kişiye, iş yerinde aş ve iş vereceksin. Fakat sen Kırıkkaleli olamayacaksın. Kırıkkale’nin her türlü yarasına merhem olmaya çalışacaksın ama sen Kırıkkaleli değil Yozgatlısın, Çorumlusun, Çankırılısın.

Kırıkkale’ye babayın veya dedeyin ne zaman gelip, yerleştiğini dahi bilmeyeceksin. Kendini Toprak mahalleli, Gürlerli, Bağlar başından bileceksin. Kırıkkale aşığı olacaksın, kültürüne ve ekonomisine katkıda bulunmak için her türlü gayret ve çabayı göstereceksin, ömrünü Kırıkkale’ye vakf edeceksin. Yazdıkların, çizdiklerin ve eserlerin orta yerde duracak, fakat Kırıkkaleli olmaya gelince sen Kırıkkaleli olamazsın. Çünkü Sivaslısın, Kırşehirlisin, Bayburtlusun bilmem nerelisin amma Kırıkkaleli değilsin.

Kim Kırıkkaleli, kırk- elli senedir hala anlayabilmiş değilim. Seçimler gelir, adaylar açıklanır. Kırıkkale’den başka bir yeri bilmeyen o insanlara hemen damğa vurulur. O Kırıkkaleli değil, yabancı. Yozgatlı, Çankırılı veya Sivaslı aday mı olur söylemleri başlar. Bu mantığı hiçbir zaman anlamadım. Tamam bunları yabancı kabul edelim. İş bununla bitmez. Bu sefer de Ali mi, o Obalı. Onların adayı. O çukurdan. Veli mi yahu oda Keskinlilerin adayı. Yani o Obalı, öbürü Keskinli o zaman kim Kırıkkaleli bir türlü anlayamadım.

Kırıkkale bir Cumhuriyet şehri. Silah fabrikası sebebiyle Türkiyenin her ili, kasabası ve neredeyse her köyünden göç alarak oluşan bir şehir. Yani Kırıkkale’yi Kırıkkale yapan bu şehre toplanan bütün insanlar. Bunların pek çoğu geldikleri şehri, kasabayı veya köyü bilmiyor. Amma ne yazık ki her biri, birbirlerini yabancılıkla, kendini gerçek Kırıkkaleli olmakla ifade ediyor. Toplumda ne zaman birileri sivrilse, ileri gitse, yaptığı çalışma ve yatırımlarla öne çıksa, çekemeyenler tarafından Kırıkkaleli olmamakla suçlanıyor. Önü kesilmeye çalışılıyor. Bu yüzden ben bir türlü Kırıkkaleli olamadım, olanı da görmedim.

Kendini Kırıkkaleli görmen veya kabul etmeni kast etmiyorum. Birileri seni Kırıkkaleli olarak görüp, kabul etmiyor. Allah aşkına, mezar yerimizi bile Yenimahalle mezarlığından ayırtıyoruz. Kırıkkaleli olmak için daha ne yapmamız gerek……