CHP Bahṣılı Belediye Baṣkan Adayı İbrahim Alsancak'ın ve TOKİ sakinlerinin talepleri üzerine TOKİ deki sorunlar Milletvekili Ahmet Önal tarafından dile getirildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisine önerge olarak sunuldu. Sunulan önerge'de TOKİ mağdurlarının yaşadığı ödeme sıkıntısı dile getirilerek çözüm bulunması istendi.

Cumhuriyet Halk Partisi Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal'ın Bahşılı TOKİ 5. Etap konutları için Türkiye Büyük Millet Meclisine vermiş olduğu soru önergesi...

T.B.M.M.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

Grup Başkanlığı

CHD Tarih 7 Subat 2024 Sayı 3632

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ tarafından, Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddeleri gereğince, yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ahmet ÖNAL

Kırıkkale Milletvekili

2023 Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 100.000 sosyal konut tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. 100.000 sosyal konut tanıtım toplantısında konuşan Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile finansmanına destek veren Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerini tebrik etti. Sayın Cumhurbaşkanı yine aynı törende ülkenin 81 vilayetinde 100.000 sosyal konutunda inşaat sürecini başlattıklarını söyledi. Yılbaşı itibari ile temeli atıldıktan sonra azami bir yıl ila 1,5 yıl içerisinde konutları bitirip sahiplerine teslim edeceğiz diye konuştu. Bunu sağlayarak hem depreme dayanıklı hem de görünüm itibari ile mahalle kültürünü yeniden hakim kılmanın adımlarının atılmış olacağını söyledi. Bu projelerle vatandaşlarımıza %10 peşinatın altında kalan tutarın tamamı için aylık 894 TL'den başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkanı sunacaklarını belirtti. Bununla birlikte dar gelirli vatandaşların, aileleri kira öder gibi konu sahibi olacağını temin edeceklerini sözünü verdi.

Toplu Konut İdaresi (TOKI) tarafından yapılan kampanya ve satışlar ile geçmişte de bu tür projeler ile vatandaşlarımıza çeşitli illerimizde ev satışları yapıldı. Ancak pek çoğunda altyapı problemleri, bina tesliminden sonra çıkan yapısal eksiklikler, konutların teslimat sürelerinin uzatılması gibi sorunlar yaşandığı şikayetleri sürekli tarafımıza iletildi.

Seçim bölgem Kırıkkale'de de bu kampanyalardan yararlanan vatandaşlarımız devletine güvenerek kira öder gibi ödeme garantisi ile bu kampanyalardan konut aldılar ve aynı problemler ile zaman zaman karşılaştılar.

Şimdi bu problemlerin üzerine artan enflasyon oranlarına bağlı olarak ödeme zorlukları bardağı taşıran

son damla olmuştur.

TOKİ tarafından yapılan bu satışların ödeme planları yıllık enflasyona göre düzenlenerek memur maaş artışı endeksine göre hak sahiplerine sözleşme imzalatılmaktadır.

Hak sahiplerine konutlar başvuru bedeli düşündükten sonra kalan borç bakiyesi ve aylık taksitlerle her yılın Ocak ve temmuz ayında olmak üzere yılda iki kez bir önceki altı aylık dönemdeki memur maaş artış oranına göre artırılacaktır denilmiştir.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık % 64,77 olarak açıklanmıştır. Enflasyonun canavarlaştığı ve vatandaşın karnını dahi doyuramayacak bir hale getirdi bu ortamda, kira öder gibi ödemek umudu ile aldığı konutuna, kira artışlarının dahi üzerinde bir rakam ödeyecek olması hak sahiplerine sıkıntıya sokmuştur.

ev alan hak sahiplerinin bugün büyük mağduriyetler yaşamalarına neden olunmuştur.

Oysa; 3065 sayılı kanunun 28. maddesine göre, KDV oranı, vergiye tabi her işlem için (%10) olup,Cumhurbaşkanı bu oranı, dört katına kadar arttırmaya, (%1)'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilindemuhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir denilmektedir.

Ev kirası bedellerinin üzerinde dahi taksit ödeyen TOKİ mağduru vatandaşlarımız KDV oranlarının % 1'edüşürülmesini ve sorunlarına acil çözüm beklemektedirler.

Buna göre;

1- TOki'den konut alarak ev sahibi olma hayali kuran ancak bugün mağdur olan hak sahiplerininyaşadığı mağduriyetleri nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?

2- Cumhurbaşkanlığı tarafından, KDV oranının (%1)'e kadar indirmeye yetkisinin kullanılmasıkonusunda iktidarınızca bir görüş var mıdır?

3- TOKİ'den konut alan vatandaşlarımızın yaşadığı sorunların araştırılmasına yönelik yapılan bir çalışmalar mıdır?

Kaynak: Haber merkezi